A tanulmány egyik szerzője, a toxikológia szakértője, dr. Tom Harrington elmondta, hogy sokan a sört „biztonságos” italnak tartják. Az alkoholizmus és annak egészségügyi következményeinek egyik fő kockázati tényezője azonban az elfogyasztott folyadék mennyisége. A kevésbé erős söröket gyakran sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztják, ami nagyobb máj- és vesekárosodáshoz vezet.
Emellett a sör magas szénhidráttartalma gyors súlygyarapodáshoz és olyan anyagcserezavarok kialakulásához vezet, mint a cukorbetegség.
A tudós szerint a tanulmány kimutatta, hogy a sörivók vérében jelentősen magasabb bizonyos májenzimek és gyulladásos markerek szintje, mint azokéban, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztanak erős italokat (például vodkát). A sörtől való pszichológiai függőség is gyorsabban kialakul a sör társadalmi elfogadottsága és az ártalmatlanság megtévesztő felfogása miatt.