A kávé hasznos a fejfájás enyhítésére, és segít az alacsony vérnyomásra hajlamos embereknek. Antioxidáns tulajdonságai segítenek meggátolni az öregedési folyamatokat és eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
De ilyen hatása az italnak csak akkor van, ha mellé tiszta vizet is iszunk. A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májrák kockázatát, javítja a bél- és szívműködést.
De vannak potenciális kockázatok is, különösen túlzott kávéfogyasztás esetén. A szívritmus felgyorsulását, szorongást, fáradtságérzetet idézheti elő.
A szakértők az instant kávét tartják a legkárosabbnak: alacsony minőségű alapanyagokból készül, és káros adalékanyagokat tartalmaz. Ez súlygyarapodáshoz és az inzulinszint éles ingadozásához vezet.
A frissen főzött babkávé maximális egészségügyi előnyökkel bír. Különösen az eszpresszó vagy az americano természetes fűszerekkel, például gyömbérrel vagy fahéjjal. Ezek élénkítenek, segítenek a fogyásban, erősítik az immunrendszert.
Adhatunk hozzá narancshéjat és -levet, ami jót tesz az emésztésnek, a citrommal készült változat pedig fokozza az ital antioxidáns tulajdonságait.