Megelevenedik a középkor Zsámbékon + VIDEÓ

A magas tudásértékű, rendkívül család- és oktatásbarát fesztivál keretében első alkalommal rendezik meg a „Királyok útja” Visegrád–Esztergom–Zsámbék történelmi teljesítménytúrát, amelyen lovasok és gyalogosok vesznek részt korhű felszerelésben, és amin a szereplők komoly szakmai zsűri jóváhagyásával vehetnek részt.

Objektum doboz

A fesztivál az egykor Zsámbékon élő Aynard lovag legendáját eleveníti fel. A legújabb kutatások szerint a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében, aki szicíliai normann származású grófnő volt.

A lovag Zsámbékot és környékét birtokul kapta, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői. A Fékomadta fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők hívták életre ezelőtt hat évvel, hogy az interaktív összművészeti fesztiválonbetekintést engedjenek a település középkori múltjába, hagyományaiba, hiedelemvilágába.

„A Fékomadta igazi különlegesség a magyar fesztiválpiacon. A rendezvény sikerét mutatja, hogy minden évben egyre többen érkeznek hozzánk – közülük sokan visszatérő vendégek – hogy elmerüljenek a középkori élményekben, betekintsenek Zsámbék Árpád-kori múltjába úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a megfelelő elfoglaltságot reggeltől estig.

Nagy öröm, hogy idén az országosan egyedülálló és hagyományteremtő »Királyok útja« történelmi teljesítménytúrát is sikerült bekapcsolni aprogramok közé, és már két napon át láthatjuk vendégül a hozzánk érkezőket ezen az ingyenes fesztiválon” – mondta Horváth László, Zsámbék polgármestere.

Október 11–12-én minden szempontból páratlan és rendhagyó programok várják az érdeklődőket: az első napon sátorverésben és a táboréletben vehetnek részt az ide érkezők történelmi újrajátszó csapatok részvételével, majd fogadják az I. Visegrád–Esztergom–Zsámbék történelmi teljesítménytúra résztvevőit, utána borkóstoló és folkkocsma vár mindenkit, ahol a vérpezsdítő borokat a Nyakas-hegyi Borút Egyesület, a remek muzsikát pedig Juhász Dénes és barátai biztosítják.

A fesztivál második napján, október 12-én a Romtemplomnál megnyílik az Aynardok nemzetségi temploma, korhű viseletbe öltözött animátorok és tárlatvezetés várja a fesztivál résztvevőit. Délben Úrangyala imádságot tartanak az Öregtemplomban a lovag és háza népe részvételével.

A Zárdakertben tíz órától nyílik meg a forgatag, az élő Árpád-kori falu, fazekasok, kovácsok, kőfaragók, fafaragók, asztalosok, gyertyamártók és sok kézműves mester keze alatt ég a munka nyitott műhelyekben, amelyekbe be lehet csatlakozni. Közben érkeznek dobosok, dudások és megnyílik az Árpád-kori látványkonyha, ahol csontjáról ehető majd az omló hús, ser és nyakasi bor folyik a pecsenyékre.

A fesztiválon a hagyományőrző csoportok részvételével megrendezett eseményekbe a közönség is bekapcsolódik, így egy pillanat alatt részesei lehet bárki egy középkori csatának, táncnak. Ki lehet próbálni az íjászatot, és részt lehet venni a bajvívásban is. A nap folyamán lesz számos közösségi történelmi játék és bemutató, bemelegítő haditorna, hídharc verseny, évről évre nagyon kedvelt program a várfoglaló interaktív csata gyerekeknek és már visszatérő hagyomány a Birkacinca is! Délután a várostromra kerül sor, a hagyományőrző nagycsatát testközelből élheti át közönség.

Sötétedéskor a fáklyás felvonuláson megnyílik a Zsámbéki bestiárium, megelevenedik a középkori ember misztikus világa hatalmas szörnyekkel, óriásokkal, dobosokkal, dudásokkal, tűzzsonglőrökkel.

A Fékomadta mindig remek zenei élményeket is kínál, minden évben különleges zenekarok mutatkoznak be. Napközben a Hangdagasztó, az Avar Horda, a Musica Veneris és a Csörte muzsikál majd, este 19.00-től pedig a felvidéki Valar zenekar, majd 20.30-tól a Szelindek lép színpadra. Késő este a folkkocsmában a Kontáros moldvai muzsikája várja a résztvevőket.

A Fékomadta egyedülálló hangulatú fesztivál lett az évek folyamán. Egy igazi időalagút, melybe, ha belépsz, hatalmas sátoros ünnepen találod magad az Árpád-kori Zsámbékon. Egy kis fricska a digitális világnak, mert itt minden élmény személyes, minden tárgy kézzel készül, szeretettel és a természettel együtt élve.

Olyan életérzés, mint egy nagy családi találkozó, azoknak, akik kíváncsiak ezredéves értékeinkre, ahova a külföldről és belföldről érkezők, hagyőrök és fesztiválozók, szinte már hazaérkeznek” – mondta el Fejér Máté, a Fékomadta alapító-művészeti vezetője.

Bővebb információ itt.

Elolvasom a cikket