Melyik korban a legveszélyesebb az alkoholfogyasztás

„Megállapítottuk, hogy az alkohol szervezetre gyakorolt hatása jelentősen függ az életkortól. Különösen sebezhetőnek mutatkoztak a serdülők és a 65 év felettiek” – mondta Johan Eriksson professzor, a tanulmány vezetője.

A tanulmány szerint a 15–19 éves kor közötti alkoholfogyasztás visszafordíthatatlan változásokhoz vezethet a fejlődő agyban, ami növeli az alkoholfüggőség és a kognitív károsodás kialakulásának kockázatát a későbbi életkorban. A 65 évesnél idősebbeknél még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a demencia kialakulásának valószínűségét.

A kutatók az alkoholfogyasztás „viszonylag biztonságos” időszakát is azonosították – 25 és 45 éves kor között. Hangsúlyozták azonban, hogy a „biztonságos alkoholfogyasztás” fogalma meglehetősen bizonytalan, mivel még a minimális alkoholadagok is negatív hatással vannak a szervezetre.

Tanulmányukban a tudósok egy innovatív biomarkerek elemzésére szolgáló módszert alkalmaztak, hogy felmérjék az alkohol különböző testrészekre gyakorolt hosszú távú hatásait. A résztvevők vérében a foszfatidil-etanol (PEth) szintjének mérésével pontosan meg tudták határozni az elfogyasztott alkohol mennyiségét és annak az egészségre gyakorolt hatását az élet különböző szakaszaiban.

Fontos megjegyezni, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholfogyasztás évente hárommillió ember halálát okozza világszerte. A svéd kutatók új adatai alapjául szolgálhatnak az alkoholizmus és a kapcsolódó betegségek megelőzésére irányuló hatékonyabb stratégiák kialakításának.

Elolvasom a cikket