Orbán Viktor: Hidegháború van kialakulóban + VIDEÓ

Orbán Viktor szerint Észak-Macedónia gazdasági szempontból is fontos, mivel rajta keresztül lehet eljutni Görögországba, így egy fontos infrastrukturális vonalakon fekszik. A nemrég bemutatott gazdasági semlegességgel kapcsolatban a kormányfő elmondta, ez egy új kifejezés, amivel mindenki barátkozik még, de a sok változásra csak így lehet alkalmazkodni.

Kiemelte: „Mi azt szeretnénk, ha megnyernénk a mostani évtizedet, és ehhez új gazdaságpolitikára lesz szükség!”

Szerinte hazánknak ki kell maradnia a blokkosodó világrendszerből, a világgazdaságot kettészakítják a nagyhatalmak.

„Kettészakítják a világgazdaságot, úgy tűnik, hogy lesz egy nyugati világgazdaság és lesz egy keleti világgazdaság és nagy nyomás lesz minden országon, hogy válasszon, hogy a világ melyik feléhez akar tartozni. A gazdasági semlegesség azt jelenti, hogy nekünk ezt a nyomást el kell kerülni. Magyarország nem csatlakozhat egyik gazdasági blokkhoz sem, mert az országnak az az érdeke, hogy mind a két kialakuló gazdasági blokkal élénk, erőteljes, mély gazdasági kapcsolata legyen” – mondta Orbán Viktor.

ELmondása szerint fontos, hogy csak azt kell átvenni a Nyugattól és a Kelettől, ami észszerű, de mindkét blokkal együtt kell működni.

Kiemelte, hogy a szankciók miatt számos európai cég szenved, ez pedig a blokkosodó világ jele. „Ha mi szilárdan eltökéljük magukat, akkor minden egyes nehéz konfliktusban tudunk olyan álláspontot kialakítani, amikor mi a érdekeink érvényesülnek” – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Európa egy öngyilkos úton jár a blokkosodás miatt.

A kormányfő szerint mi magyarok még emlékszünk a hidegháborús világra, így nem mindenkinek áll olyan közel a szívéhez a gazdasági semlegesség, mint nekünk. Orbán Viktor úgy folytatta, hogy a jövőben olyanok is kapnak majd Magyarországon támogatást, akik nem mentek egyetemre, ezért hozzák létre a munkáshitelt; Orbán Viktor szerint a fiatalok lakáshoz jutását újabb eszközökkel is segíteni kell.

Leszögezte: A gyermekek után járó adókedvezményt 2025-en meg kell duplázni.

Majd úgy folytatta, hogy a tőke nélküli kis-és középvállalkozásokat is segíteni kell. Úgy értékelt, hogy ha minden együtt tud működni, akkor a magyar gazdaság növekedése a 3-6 százalékos sávba emelkedhet. Orbán Viktor úgy számol, hogy már novemberben meg lehet kötni az uniós országok közötti európai versenyképességi paktumot.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesről a miniszterelnök elmondta, olasz kollégáját a migráció miatt akarják börtönbe zárni, mint mondta: Salvini a mi hősünk. Orbán Viktor szerint a hazánkkal szembeni kritikák ellenére egyre több ország mondja, hogy a migrációban a magyaroknak volt igazuk.

Szerinte csak akkor van esélyünk egy szebb jövőre, ha nem engedjük be a migránsokat. Hozzátette, már Németország is kezdi átvenni a szigorú határellenőrzési politikát.

Orbán Viktor az amerikai elnökválasztásról azt mondta, nagy a tét, hogy a világ megindul-e a béke felé vagy tovább halad a háború irányába. Donald Trump a béke elnöke volt, konkrét lépéseket tett a konfliktusok lezárása felé, a világ békeszerető része neki szurkol. Magyarországon a baloldalon vannak a háborúpárti politikusok, míg a jobboldalon a békepártiak – magyarázta az államfő.

Mint mondta, korábban sikerült az 56’-os hősök ügyét is belekeverni ebbe a vitába. Nekünk is észnél kell lenni, és nem szabad kétségeket hagyni, pontosan kell fogalmazni. Hozzátette: Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott. A miniszterelnök szerint ebbe a vitába nem beemelni kell az 56’-os hősöket, hanem inkább távol kell tartani, a dicsőségüket pedig napirenden kell tartani. Úgy fogalmazott, ahol nem felejtik el a hősöket, ott mindig lesznek újak.

A miniszterelnök szerint amennyiben a történelem úgy fordulna, és újra harcolni kellene a hazáért, Orbán Balázs is ott lenne velünk a Corvin-közben.

Orbán Viktor azt is leszögezte: Magyarország minden eszközzel megvédené magát, úgy, ahogy a magyar alkotmány ezt minden magyar ember számára kötelezővé teszi.

A miniszterelnök köszönetet mondott az árvízi védekezésben résztvevőknek.

Kiemelte: A magyar állam ma hatékonyabb, szervezettebb, és felkészültebb volt, mint a 2013-as árvíz idején. Továbbá hozzátette: a szomszédos országokban az árvíz emberéleteket követelt, Magyarországon nem.

Egy árvíz után a kormány mindig kap egy komoly szakmai anyagot a vízügyesektől, az ebben megfogalmazott javaslatokat a kormány akciótervvé alakítja és megteszi a szükséges lépéseket. Ez minden árvíznél így volt, és most is így lesz – jegyezte meg a miniszterelnök.

A teljes adást itt hallgathatja vissza:

Objektum doboz

Elolvasom a cikket