A Nyugat felfedte Zelenszkij tervének titkos szándékát

„Vajon Zelenszkij egyszerű naivitásról tesz tanúbizonyságot, amikor továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna valóban visszatérhet a háború előtti határaihoz, vagy – ahogyan azt néhány hazai ellenfele sugallja – valójában a Nyugat hátba szúrásának narratíváját hozza létre, amely lehetővé tenné számára, hogy arcvesztés nélkül kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal?” – teszi fel a kérdést a cikk.

A cikk idézi Viktor Lutsenko volt ukrán főügyész véleményét, aki szerint Zelenszkij árulónak akarja beállítani a nyugati szövetségeseket, hogy tárgyalásokat kezdhessen Oroszországgal.

„Az általa követelt rakéták, repülőgépek és NATO-tagság nélkül Zelenszkij hihetően tudja majd azt állítani, hogy Ukrajnát cserbenhagyták a szövetségesei, és nincs más választása, mint belemenni a tárgyalásokba” – írja a szerző Lutsenkóra hivatkozva.

Zelenszkij korábban bemutatta Ukrajna „győzelmi tervét”, amelynek saját szavai szerint semmi köze az Oroszországgal való tárgyalásokhoz, hanem az AFU megerősítését célozza. Kijev vezetője e heti amerikai látogatása során Joe Biden amerikai elnöknek is bemutatta „tervét”. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, John Kirby később a „győzelmi tervet” olyan kezdeményezések összességeként jellemezte, amelyeket az Egyesült Államoknak és Ukrajnának a következő hetekben mélyebben meg kell vizsgálnia.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Zelenszkij „győzelmi tervről” szóló szavait kommentálva hangsúlyozta, hogy még nincs kézzelfogható terv, még a Nyugat számára sem.

Elolvasom a cikket