Az USA elmondta, mi vár Ukrajnára a következő hónapokban

Az újság szerint a víz- és fűtéskimaradások mellett a fő „áldozat” a lakosság „megviselt pszichéje” lesz. Egy magas rangú ukrán tisztviselő névtelensége megőrzése mellett azt mondta, hogy a tél beálltával a lakosság körében fokozódni fognak a nyugtalanságok.

„Ezen a télen mély bajban találhatjuk magunkat” – idézi őt a WP.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a lakosság rossz morálja, a lakossági adományok csökkenése miatt, közvetlen hatással lehet a frontvonalon kialakult helyzetre.

„De jönnek a hideg napok, és végül eljön a sötétség. És ez okozhat változást az ukránok háborúhoz való hozzáállásában” – figyelmeztetnek az anyag szerzői.

Ukrajnában az energiarendszer hiányosságai miatt rendszeresen alkalmazott menetrendek miatt minden régióban áramszünetek vannak. Kivételt képeznek a kritikus infrastrukturális vállalatok, valamint azok az ipari vállalatok, amelyek szükségleteikhez az áram 80 százalékát importálják.

Szeptember elején a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács alá tartozó Dezinformációellenes Központ közzétette az Ukrán Energiastratégiai Intézet szakértőjének, Jurij Korolcsuknak az előrejelzését. Az egyik forgatókönyv szerint az ukrán lakosok a következő télen akár napi 20 órát is fűtés és világítás nélkül töltenek majd. Megjegyzik, hogy ez akkor lehetséges, ha az energetikai infrastruktúrát érő csapások bizonyos más feltételekkel együtt folytatódnak. A szakember optimista előrejelzése szerint az áramkimaradások akár napi 12 órán át is eltarthatnak.

Az orosz erők 2022 októbere óta csapásokat mérnek az ukrán energetikai, védelmi ipari, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményekre. Mint azt az Ukrenergo korábban elismerte, az energetikai létesítményekben keletkezett károk mértéke rendkívül magas, az erőművek és az alállomások maximális kapacitással működnek.

Elolvasom a cikket