Fegyverrel a Corvin köznél

Ritkán volt ekkor a boldogsága az ellenzéknek, mint most, amikor Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója pontatlanul fogalmazott. Noha a hibát haladéktalanul korrigálta, ettől azonban a teljes ellenzék a lemondását követelte, hiába mondta, hogy a háborúpárti ellenzék és propaganda kiforgatta a szavait.

Mert hogy ez így is történt. Józan ember ugyanis nem gondolhatja komolyan, hogy Orbán Balázs szerint az úgy igaz, ahogy ő a mandineres podcastban mondta, hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe”. Aztán jött az ATV és Bodacz Balázs műsorvezető, aki kifejezetten elzárkózott az elől, hogy tisztázza a helyzetet. Így: „A Nyugatról fizetett háborúpárti politikusok meg orgánumok szándékosan forgatják ki a szavait, ezt hagyjuk is.” Tisztázás helyett, hogy tudniillik pontatlan fogalmazás történt, úgy beszélt, hogy tovább fokozta a feszültséget, úgy fogalmazta meg Orbán Balázs mondatait zanzásítva, hogy „Magyarország nem állna ellen az oroszoknak”. Magyarán Bodacz azt sugallja, hogy Orbán Balázs, a kormányfő magas beosztású stratégája szerint Magyarország tárt kapukkal fogadná a támadó orosz csapatokat.

Nézzük meg, hogy hangzott ez szó szerint a podcastban. „Pont ötvenhatból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert ötvenhatban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel.”

A pontatlan fogalmazás hiba. Az azonban nem következtethető ki a fentiekből, hogy Orbán Balázs saját hazája ellensége, s mindent megtenne azért, hogy a támadó csapatok ellenállás nélkül haladhassanak előre egy kiszolgáltatott ország szívéig.

Rossz az, aki rosszra gondol. És az gondol rosszra, akiben egy szemernyi kétség sem merül föl Orbán Balázzsal kapcsolatban, hogy rosszul fogalmazott, mert a józan magyar ember szíve nem doboghat a hazája ellen, csakis a hazájáért. Aki nem így gondolja, s nem is akarja megtudni, hogy így van-e, annak valóban a honvédő érzések hiányáról lehet szó, akinek egy ilyen kritikus helyzetben nincs helyén a szíve.

Orbán Balázs a nyilatkozat elhangzása után ezt írta Facebookjára: „Nem állt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 ügyében. Hiba volt részemről, és ha ezzel valakit megbántottam, akkor ezért elnézést kérek. Megerősítem, hogy ha szükség lesz rá, én ott leszek fegyverrel a kezemben a Corvin köznél.

Mérceként pedig nem azoknak kell megfelelnem, akik a kommunista utódpártban ülnek ma is, nem azoknak, akik lovasrohamot vezényeltek ellenünk 2006. október 23-án, nem azoknak, akiket külföldről fizetnek, és nem azoknak, akik csak a nőkkel szemben keménykednek. Hanem elsősorban a saját családom már nem velünk lévő tagjainak kell megfelelnem, akik életüket adták a hazáért a szovjetek elleni küzdelemben, mint egyik dédapám; vagy szabadságukat adták a hazáért akkor, amikor a kommunista rendszer koncepciós per keretében börtönbe zárta őket, mint az egyik nagymamám. Az ő emlékük és minden ‘56-os emléke legyen áldott!”

Orbán Viktor pedig így kommentálta a történteket. „Most a politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talaján áll, abból nőtt ki. Nem lenne a mi politikai közösségünk, ha nem lettek volna az ’56-os hősök, és ezért a háború és béke vitájába nem beemelni kell a magyar történelem számunkra szent és sérthetetlen eseményeit és hőseit, mint 1956 és az ’56-os hősök, hanem inkább távol kell tőle tartani. Tehát nem szeretném, hogyha az ukrán–orosz háború árnyéka rávetődne az 1956-os szabadságharcosoknak az emlékére, akiknek hálával tartozunk, és az ő dicsőségüket kell inkább napirenden tartanunk, mert ahol nem felejtik el a hősöket, ott új hősök is születhetnek. Nincs nekem kétségem egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem. Én biztos vagyok abban, hogy Orbán Balázs is, ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kell a hazáért, akkor ott lesz velünk a Corvin közben. Mindenesetre figyelnünk kell arra, hogy a háborúról és békéről szóló nemzetközi viták, amikor megérkeznek Magyarországra, ne tereljék félre, ne rombolják le, ne siklassák ki az egyébként fontos belpolitikai értelmes vitákat.”

Ez a valóság. S aki a valóságra kíváncsi, az jól válassza meg azon orgánumokat, ahonnan tájékozódik. Háborús időkben különösen.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket