Így mértek csapást az oroszok az ukránok F-16-osaira

Nagy Áron
2024. szeptember 28. szombat. 20:32

Rozsin szerint két támadási hullám követte egymást. Ez mostanában jellemző az oroszokra, a Magyar Hírlap olvasói is emlékezhetnek az 51 ember életét követelő, 271 sebesülttel járó poltavai katonai akadémia elleni csapásra, ahol szintén körülbelül 10 perces különbséggel érkeztek a rakéták. A taktika lényege az okozott kár maximalizálása: az első támadásból felocsúdó, óvóhelyre igyekvő, kármentést végző, tüzet oltó ukránok akkor szenvedik el a következő csapát, amikor a legvédtelenebbek.

Hmelnyickij esetében először két, aztán még három rakéta érkezett a Sztarokonsztantyinov repülőterére. „Számos ukrán forrás és a terepről, ebből a régióból származó adatok megerősítik, hogy a csapások hatékonyak voltak és elérték céljukat” – fűzte hozzá a szakértő.

Ez azt jelenti, hogy az ukrán légvédelem nem tudta visszaverni a csapást, ami érthető, hiszen a szuperszonikus Kinzsal rakéták ellen csak a legmodernebb nyugati fegyverekkel van esélyük, de még akkor is elkél némi szerencse is a sikerhez. A védekezés sikerességének esélye pedig a támadó rakéták számával fordítottan arányos.

A hatékonyságuk ellenére, mivel rendkívül drágák, az oroszok csak akkor használják a „Tőröket”, ha a célpont „értéke” kiemelkedő, ilyenek például a parancsnoki központok vagy a degeszre tömött lőszerraktárak. Az a tény tehát, hogy szeptember 26-án egyszerre ötöt is bevetettek Sztarokonsztantyinov ellen, a híresztelések valóságalapját erősítik.

Az ukrán repülőtér egyébként Kijev megmaradt Szu-24-es vadászbombázóinak egyik bázisa.

– Ezeket a gépeket olyan cirkálórakéták indítására használják, mint a brit Storm Shadow és a francia SCALP. A Dániából átvitt F-16-os vadászrepülőgépek is feltehetően oda kerültek. Ezeket idén nyáron szállították Ukrajnába, összesen 6 darabot. Az egyik gépet korábban az ukrán légvédelmi erők maguk semmisítették meg. Maradt még 5 darab. Csütörtök óta érkeztek olyan hírek, hogy több F-16-ost is eltaláltak ezen a repülőtéren – részletezte Rozsin.

A Komszomolszkaja Pravda jelezte, hogy a csapásmérésre közvetlenül az orosz Biztonsági Tanács ülése után került sor.

Aki lemaradt volna a hírről, ez volt az a tanácskozás, ahol Vlagyimir Putyin kezdeményezte a nukleáris doktrína módosítását, mégpedig úgy, hogy a jövőben az atomhatalmakkal szövetséges és az azok által támogatott országokat is kváziatomhatalomnak kell tekinteni, a föderáció területére mért csapásaikat pedig ennek megfelelően akár nukleáris fegyver bevetésével is meg lehet torolni.

Rozsin szerint az időzítés nem véletlen. – Ez egy demonstráció arra, hogy az amerikai vagy régi szovjet repülőgépekkel Oroszország ellen indított nagy hatótávolságú cirkálórakéták bevetésére tett kísérletek szembesülni fognak azzal, hogy mi megsemmisítjük e rakéták bármely hordozóját – magyarázta a rádió hallgatóinak.

Amúgy a hatalmas kiterjedésű ukrán katonai repülőtér már több orosz támadást is elszenvedett, a szakértő szerint szisztematikusan tönkre fogják lőni, és „idén még több mint egy csapás lesz a Sztarokonsztantyinovóra.”

Elolvasom a cikket