Megnevezték a demencia hirtelen fellépő tüneteit

Ezt Laura Zaurin Paniagua orvos mondta el.
A demencia egy olyan tünetegyüttes, amely magában foglalhatja a memória, a gondolkodás, a figyelem, a tájékozódás, a döntési képesség problémáit.

Mindezek zavarják az ember képességét arra, hogy a mindennapi életét élje. Ezek a tünetek azonban lassan alakulnak ki. Ha hirtelen jelentkeznek, akkor a személy delíriumban szenvedhet. A delírium azonban demenciában szenvedő betegnél is előfordulhat: ezek az állapotok nem zárják ki egymást.

Gyakran előfordul, hogy a delíriumban szenvedő személy éjszaka hiperaktív, nappal pedig nyugodtan alszik. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a személy nem emlékszik az éjszaka eseményeire, delíriumban és beszédzavarban szenved. Előfordulhatnak észlelési változások és hallucinációk, izgatottság és hirtelen hangulatváltozások.

A delírium kockázati tényezői közé tartozik a kórházi tartózkodás (az idős fekvőbetegek akár egyharmada szenved delíriumban), több gyógyszer egyidejű alkalmazása, érzékszervi zavarok, stressz és műtétek. A legtöbb kockázati tényező ellenőrizhető, így a delírium elkerülhető. Fontos, hogy az idős ember hálószobájából éjszakánként távol tartsuk a zajt és a fényt, reggel pedig húzzuk el a függönyöket, hogy a napfény bejusson. Az is fontos, hogy az idős személy elegendő folyadékot fogyasszon, és hogy a meglévő egészségügyi problémákat, beleértve a szemüveg és a hallókészülék használatát, időben kezeljük.

Elolvasom a cikket