Netanjahu: Naszrallah megölése megváltoztathatja az erőegyensúlyt a Közel-Keleten

MH/ MTI
2024. szeptember 28. szombat. 23:19

„Naszrallah nem egy terrorista volt, ő volt A terrorista” – szögezte le közleményében Netanjahu, aki az iráni gonosz tengelye motorjának nevezte a libanoni vezetőt. „Naszrallah megölése szükséges lépés volt az általunk kitűzött célok eléréséhez, az északi országrész lakóinak otthonaikba történő biztonságos visszatéréséhez, és a térségbeli erőegyensúlynak a következő évekre történő megváltoztatásához” – közölte Netanjahu.

Alig egy év alatt körülbelül hatvanezer izraelit menekítettek ki a libanoni határ közelében lévő otthonából.

A kormányfő szerint Naszrallah likvidálása elősegíti a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszok visszatérését is.

Az izraeli miniszterelnök azzal vádolta a pénteken egy izraeli légicsapás által Bejrútban megölt Hezbollah-vezetőt, hogy Izrael megsemmisítését célzó terv kidolgozója volt. „Rendeztük a számlánkat a számtalan izraeli és számos külföldi állampolgár – közöttük amerikaiak százai és franciák tucatjai meggyilkolásának a felelősével” – jelentette ki a kormányfő televíziós nyilatkozatában, az 1983-ban Bejrútban elkövetett merényletekre utalva.

1983-ban az ENSZ által létrehozott többnemzetiségű erőben szolgáló 241 amerikai haditengerész és 58 francia ejtőernyős halt meg két, szinte egy időben Bejrútban elkövetett merényletben. Párizs és Washington a Hezbollahot és Iránt vádolta a merényletek elkövetésével.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy Naszrallah likvidálása után „eltökéltek az ellenség elleni csapások folytatására.”

Nászir Jaszin, a libanoni kormánynak a válság koordinálásával megbízott minisztere szombaton közölte, hogy mintegy egymillió libanoni hagyta el otthonát az izraeli támadások miatt, közöttük százezrek pénteken.

Szombaton megszólaltak a légvédelmi szirénák Jeruzsálem elővárosaiban és a megszállva tartott Ciszjordániában izraeli figyelmeztető alkalmazások alapján, az izraeli hadsereg szerint a légiriadót Libanonból kilőtt lövedék okozta.

A libanoni al-Dzsadíd televízió szerint izraeli légicsapás vette célba szombaton Bejrút Dahíja elővárosának Lajlaki nevű részét, a televízió úgy tudja, a támadás a bejrúti repülőtér közelében történt.

Elolvasom a cikket