Novák Irén: Nemzetépítő munkát végez, aki részt vesz a fiatalok művészeti nevelésében

MH/ MTI
2024. szeptember 28. szombat. 23:12

Nemzetépítő munkát végez, és az egyetemes magyar kultúrát erősíti, aki a művészetet, a zenét megismerteti a gyerekekkel, és a tehetséges fiatalokat mentorálja – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a 70 éves Szent István Filharmonikusok jubileumi koncertjén szombaton Budapesten, a Zeneakadémián.

Novák Irén hangsúlyozta: Kodály Zoltán nyomán a „teljességre való törekvést” kívánja megvalósítani napról napra az 1954-ben, még az I. István Gimnáziumban az I. István Gimnázium Zenekara néven létrejött zenekar, a Szent István Filharmonikusok.

Felidézte, hogy az együttes megalakulása óta fő céljának tekinti a tehetséggondozást, a művészettel és a művészetre való nevelést, így nem véletlen, hogy minden időszakban nemzetközi hírű karmesterek, művészek álltak a zenekar mellé.

„A szakmai tudáson kívül a fiatalok életre szóló motivációt is kaptak egy-egy olyan személyiségtől, akit korábban csak a közönség soraiból láthattak” – húzta alá.

Novák Irén kiemelte, hogy a Szent István Filharmonikusok még a rendkívül gazdag magyar komolyzenei kínálatban is különlegesnek számít, hiszen olyan magas színvonalú ifjúsági programmal rendelkezik, amely az egész nemzet számára tartós, és pótolhatatlan értéket képvisel.

„Az egész magyar kulturális élet, és minden zenét szerető hálás lehet azért a tevékenységért, azért a munkáért, amit a zene megszerettetése, a zenei ismeretek átadása terén végez az együttes” – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Elolvasom a cikket