Ez soknak vagy kevésnek hangzik? A legtöbben legalább kétszer annyi cukrot fogyasztunk, mint amennyit az ajánlások megengednek. Alapvetően a cukor nagy részének elfogyasztása nem is szándékos. Édességekben, süteményekben és gyümölcslevekben, valamint sok feldolgozott élelmiszerben rejtőzik. És nem mindig ismerhető fel könnyen az összetevők listáján.
Rejtett cukor
A cukor gyakran sokféle néven szerepel az összetevők listáján. Ez megnehezíti a termék tényleges cukortartalmának felismerését. Néhány általános kifejezés, amellyel a cukor megjelenhet az élelmiszerekben, a következők:
Szacharóz: az asztali cukor kémiai elnevezése.
Glükóz, glükózszirup vagy dextróz: gyakran megtalálható a feldolgozott élelmiszerekben.
Fruktóz: gyümölcscukor, gyakran megtalálható a gyümölcsben vagy a kukoricaszirupban.
Kukoricaszirup (magas fruktóztartalmú kukoricaszirup): magasan feldolgozott cukorszirup, amelyet számos üdítőitalban használnak.
Malátacukor: malátacukor, gyakran megtalálható kenyérben és sörben.
Dextróz: a glükóz egy másik formája.
Laktóz: a tejtermékekben található tejcukor.
Invertcukor: a szacharóz lebontásából származó cukor, amely számos édesipari termékben megtalálható.
Méz: gyakran „természetesnek” tartják – de ez a cukor egy formája.
Agave szirup, juharszirup vagy rizsszirup: alternatív édesítőszerek, amelyek cukrot is tartalmaznak.
Jelek, hogy túl sok cukrot fogyaszt
1. Súlygyarapodás és állandó éhség
Nem titok, hogy a cukor sok kalóriát tartalmaz. De van egy másik oka is annak, hogy a cukor miatt ilyen gyorsan hízunk: Ha túl sok cukrot eszünk, állandóan éhesek vagyunk. Ennek az az oka, hogy a cukor rövid távon megemeli a vércukorszintet, de a rosthiány miatt nincs tartós telítő hatása. A tartós éhség és az ebből eredő folyamatos evés végül súlygyarapodáshoz vezet, amivel mindannyian tisztában vagyunk a túl sok cukor jeleként.
2. Akne
Amikor cukrot eszünk, nemcsak az inzulinszint emelkedik, hanem a vérben lévő hormon, az inzulinszerű növekedési faktor 1, vagy röviden IGF–1. Az inzulinnal együtt ez az IGF-1 serkenti a faggyúmirigyeket és a túlzott keratinizációt a faggyúmirigyek területén, ami miatt ezek eltömődnek, ami pattanásokhoz és gyulladásokhoz vezet.
3. Sóvárgás és hangulati ingadozások
A vércukorszint magas emelkedése inzulin felszabadulásához vezet – de ez gyakran olyan erős, hogy a vércukorszint nem a normál szintre, hanem az „alapvonal” alá süllyed, így relatív hipoglikémiája van, és ez sóvárgáshoz vezet. Egyes embereknél ez hangulati ingadozásokhoz és görcsösséghez is vezethet.
4. Gyulladás és gyenge immunrendszer
A cukrot általában a vékonybélen keresztül szívja fel a szervezet. Ha azonban az általunk fogyasztott egyszerű cukrok, például glükóz és fruktóz mennyisége meghaladja a vékonybelünk kapacitását, ez az egyszerű cukor a vastagbélbe kerül.
A táplálkozási szakértők szerint a vastagbélbe tartozó baktériumok táplálékává válik: A szelektív táplálás ezeknek a baktériumoknak a szaporodásához vezet. A probléma az, hogy sajnos endotoxinokat hordoznak a bakteriális felületükön. Ezek az úgynevezett lipopoliszacharidok. Ezek az endotoxinok ezután elhagyhatják a beleket, bejuthatnak a véráramba, és csendes gyulladáshoz vezethetnek, ami felgyorsítja a szervezet öregedését, és gyengíti az immunrendszert.
5. Felgyorsult öregedés
Tudományosan bizonyított, hogy a magas cukorbevitel úgynevezett AGE-k vagy fejlett glikációs végtermékek kialakulásához vezet. A hatást a karamellizációhoz hasonlítja: A kollagénünkben a rostok ideális esetben párhuzamosan futnak; amikor a szövet elcukrosodik, a kollagén kötőszövetben keresztkötések keletkeznek, ami merevvé, törékennyé, könnyebben degenerálódik, és – ami nagyon fontos – a szervezet kevésbé képes helyreállítani magát. Ez azt jelenti, hogy romlik a kollagénünk minősége.