Szergej Lavrov óva intette a Nyugatot, hogy „a győzelemért harcoljon egy atomhatalommal”

MH/ MTI
2024. szeptember 28. szombat. 22:27

Az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitájában felszólalva az orosz diplomácia feje – aki Vlagyimir Putyin elnök helyett vesz részt a tanácskozáson, aki már évek óta nem járt New Yorkban – az Ukrajnát segítő, kijevi békejavaslatokat támogatókat vette célba, figyelmeztetve Európát az „Ukrajnával való öngyilkos kalandra”.

„Nem fogok itt annak az elgondolásnak az értelmetlenségéről és a veszélyéről beszélni, hogy megkíséreljenek egy atomhatalommal – ami nem más, mint Oroszország – a győzelemért harcolni” – jelentette ki az orosz diplomata.

Ugyanilyen értelmetlen, amikor Kijev nyugati támogatói esküsznek rá, hogy nincs alternatívája a gyalázatos békeképleten alapuló tárgyalásoknak – tette hozzá.

A nyugati szövetségeseknek a Szovjetunió ”elpusztítására„ irányuló, 1940-es évekbeli terveit emlegetve Lavrov azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy megpróbálja előidézni Oroszország ”stratégiai vereségét„ Ukrajnában.

”A mostani angolszász stratégák nem rejtik véka alá az elgondolásaikat. Jelenleg is Oroszország legyőzésében reménykednek az illegitim kijevi náci rezsimet felhasználva, de máris készítik fel Európát, hogy bevesse magát egy öngyilkos kalandba„ – mondta Lavrov.

Lavrov arról is beszélt: Oroszország aggódik a Hezbollah vezetőjének életét kioltó bejrúti izraeli légicsapás miatt, megjegyezve, hogy a hasonló ”politikai gyilkosságok„ mindennapossá váltak.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén aggodalmát fejezte ki szombaton szóvivőjének közleménye szerint. ”A főtitkár nagyon aggódik (a konfliktusnak) az elmúlt 24 órában Bejrútban történt drámai kiszélesedése miatt„ – írta Stéphane Dujarric.

Azonnal meg kell állítani az erőszakhullámot, Libanon, Izrael és a szélesebb térség lakossága nem tud elviselni egy totális háborút – tette hozzá Stéphane Dujarric a főtitkárt idézve.

kők \ gte

Elolvasom a cikket