Teljes tévút az F–16-os vadászgépekre való támaszkodás?

„Az F–16-os egy közönséges repülőgép, semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a Szu–27-es vagy a MiG–29-es. Semmi értelme az ellenség újabb csodafegyvereként beszélni róla” – mondta Saldo a RIA Novosztyinak adott interjújában.

Elmondása szerint a herszoni frontvonalon nem jegyeztek fel olyan esetet, amikor F–16-osokat használtak volna.

Saldo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Herszon térségében már többféle nyugati fegyvertípussal, köztük amerikai HIMARS rakétákkal és angol–francia Storm Shadow rakétákkal is találkoztak.

„Az ellenünk használt aknák és lövedékek pedig minden NATO-ország számára szabványosak. Legtöbbször lehetetlen pontosan meghatározni, hogy hol gyártották ezt vagy azt a 155 mm-es gránátot vagy 120 mm-es aknát. Az azonban megállapítható, hogy az ellenség szovjet típusú 120 mm-es aknavetőkből, bolgár gyártmányú aknákkal lőtte Aljoshkit” – mondta a kormányzó.

Az F–16-os vadászgépek augusztus 4-i ukrajnai érkezéséről Volodimir Zelenszkij számolt be.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy ha a Nyugat F–16-osokat szállít Kijevnek, az nem változtat a harctéri helyzeten, ezek a repülőgépek ugyanarra a sorsra jutnak, mint a Kijevnek szállított többi nyugati felszerelés – Oroszország megsemmisíti őket.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának történő fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”.

Elolvasom a cikket