Több ország elítélte Izraelt a Hezbollah vezetőjének megölése miatt

MH/ MTI
2024. szeptember 28. szombat. 21:46

Az orosz külügyminisztérium „egy újabb politikai gyilkosságnak” nevezte, és azt írta „ennek az erőszakos cselekménynek az a veszélye, hogy még drámaibb következményei lesznek Libanonra és az egész Közel-Keletre nézve. Izrael biztos, hogy felismerte ezt a veszélyt, mégis megtette, hogy megölt libanoni civileket, ami szinte elkerülhetetlenül újabb erőszakcselekményeket fog kiváltani. Így aztán a teljes felelősséget is neki kell vállalnia a következményekért”. „Követeljük Izraeltől, hogy azonnal állítsa le az ellenségeskedést, hogy vége lehessen a vérontásnak” – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

Annalena Baerbock német külügyminiszter is bírálta és veszélyesnek nevezte Izrael lépését, hogy a Hezbollah legfelsőbb vezetőjét is megölte célzott támadással.

A török elnök elítélte Izrael libanoni légicsapásait, amely polgári személyek százainak életét oltotta ki, de nem kommentálta a Hezbollah vezetőjének halálát. Szerinte ezek a támadások a „népirtás, megszállás és invázió” jellemezte izraeli politika részei. „Az Izrael által végrehajtott kegyetlen támadások következtében egy hete számos libanoni – közöttük gyermek – veszítette életét. Semmilyen felelős ember nem fogadhat el, bocsáthat meg, illetve indokolhat meg egy ilyen tömeggyilkosságot” – írta Recep Tayyip Erdogan. Az X mikroblogon közzétett üzenetében kifejezte részvétét az izraeli légicsapások áldozatainak, és kijelentette, hogy az iszlám világnak „határozottabb” álláspontot kell elfoglalnia Izrael ellen. Sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsát és más testületeket, hogy állítsák meg Izraelt. Kedden az ENSZ-ben azzal vádolta meg Izraelt, hogy „az egész térséget háborúba rángatja”.

Damaszkusz mint „hitvány agressziót” ítélte el Naszrallah megölését.

A libanoni egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint szeptember 16-a óta az izraeli légitámadásokban 1030 ember halt meg, köztük 87 gyerek és 56 nő. A sebesültek száma 6300.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet tavaly október 7-i terrortámadása óta, ami után Izrael hadműveletet indított ellene a Gázai övezetben, a Hezbollah pedig a Hamász oldalán beszállt a háborúba, rendszeresen támadta Izraelt, és kiváltotta ezzel az izraeli ellentámadásokat, 1640 ember halt meg izraeli támadásban Libanonban, köztük 104 gyerek és 194 nő. Nyolcezer-négyszázan megsebesültek.

Elolvasom a cikket