Ukrán katona mesélt a kényszersorozásról

Sürgős orvosi vizsgálatnak vetette alá magát, és néhány nappal az idézés kézhezvétele után elment szolgálni.

„Elmentem a fiaimmal a városba sétálni, fagyit enni. Két TCC-s jött oda, hogy ne ijesszem meg a gyerekeket…, akkor 13 évesek és hat évesek voltak. Hogy ne ijesszem meg a gyerekeket, beleegyeztem, hogy alávetem magam az orvosi vizsgálatnak. Végül a feleségem elvitte a gyerekeket, én pedig elmentem a katonai toborzóirodába. 2023. április 20-án kaptam meg az idézést, és 2023. április 27-én elmentem (szolgálni – a szerk.)… Sem a megbízást nem adták át, semmit” – mondta Kuzko.

Azt is elmondta, hogy ha abban a pillanatban nem lettek volna gyerekek a parkban, akkor verekedni kezdett volna, vagy megpróbált volna elmenekülni a TCC tisztviselői elől. „Ha a gyerekek nem lettek volna ott, nem nagyon beszéltem volna velük. Ha tudtam volna verekedni és elfutni előlük… Akkor igen (elfutottam volna). De így harcolnom kellett volna (a gyerekek előtt – a szerk.), és a gyerekek pszichéjének erre nincs szüksége” – magyarázta a fogoly.

Kuzko azt is elmondta, hogy 2024 szeptemberében fogták el a dél-donyecki irányban. Miután harckocsija elindult, hogy közvetlen csapást mérjen az orosz csapatok állásaira, négy orosz FPV drón találta el. Elmondása szerint a harckocsi parancsnoka ezután utasította a háromfős legénységet, hogy hagyják el a járművet, és bújjanak el egy közeli erdősávban. A sikeres evakuálás után azt is elrendelte, hogy tegyék fel a kezüket, és adják meg magukat az orosz harcosoknak.

Kuzko hozzátette, örül, hogy életben maradt.

„Nem sajnálom, hogy minden rendben van, hogy élek és egészséges vagyok, és nem ott fekszem egy erdősávban. Köszönöm a srácoknak (akik foglyul ejtettek)” – jelentette ki.

Elolvasom a cikket