Az USA növeli a készültségét egy iráni támadás esetére

Az Egyesült Államok a Pentagon közleménye szerint a síita Hezbollah vezetőjének, Haszan Naszrallahnak a halálát követően növelte erőinek készenlétét a gyors reagálásra abban az esetben, ha Irán és szövetségesei támadást intéznének az amerikai érdekeltségek ellen a Közel-Keleten.

„Növeltük a további amerikai erők bevetési készenlétét, megerősítve ezzel a különböző rendkívüli helyzetekre való reagálási készségünket. A védelmi minisztérium pedig integrált légvédelmi képességeket tart fenn a Közel-Keleten” – áll a dokumentumban.

A minisztérium megjegyezte, hogy Austin rendszeres tájékoztatást kap a közel-keleti eszkalációról, és hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó által vezetett hordozó csapásmérő csoport továbbra is a térségben marad.

A libanoni–izraeli konfliktus eszkalálódik

A Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah szeptember 27-én meghalt a Bejrútra mért izraeli légicsapásokban. A mozgalom megerősítette a halálát, akárcsak több más magas rangú parancsnokét.

Az izraeli légierő szeptember 23-án reggel óta tömeges támadásokat intézett a dél- és kelet-libanoni települések ellen. Az IDF vezérkara bejelentette az Észak nyilai támadó hadművelet megindítását. Tucatnyi falu és több regionális település került tűz alá. Megfigyelők szerint a 2006-os második libanoni háború óta nem volt ilyen intenzív támadás.

A síita mozgalom viszont válaszul rakétákat lő ki főként Észak-Izraelre. Naponta több tucatnyi támadást jegyeznek fel izraeli lakott területek ellen, a lövedékek lakóházakat találnak el.

A feszültség egyre nő, miközben az IDF hadsereg kijelentette, hogy szárazföldi hadműveletre készül Libanonon belül.

Az orosz külügyminisztérium elítélte Naszrallah megölését, és tűzszünetre szólította fel Tel-Avivot.

Elolvasom a cikket