Bámulatos régészeti csoda

Eib Zoltán
2024. szeptember 29. vasárnap. 6:38

A nemruti helyszín stratégiai helyen, a hegy csúcsán található, olyan panorámával, amely a Taurus-hegységen és azon túl is elnyúlik. Ennek a fenséges és távoli helyszínnek a kiválasztása szándékos volt, tükrözve I. Antiokhosz király azon vágyát, hogy az istenek közé helyezze magát mind szó szerint, mind átvitt értelemben. A helyet egy sor kolosszális kőszobor övezi, amelyek istenségeket, mitikus lényeket és magát a királyt ábrázolják.

Ezek a hatalmas szobrok, amelyek mindegyike 8-10 méter magasságú, a hellenisztikus és perzsa hatások lenyűgöző keverékét mutatja. Ez a szintézis a Kommagéné Királyság egyedülálló örökségét tükrözi, egy kicsi, de kulturálisan gazdag birodalomnak, amely hídfőként szolgált a görög és a perzsa világ között. A szobrok olyan szinkretikus istenségeket ábrázolnak, mint Zeusz-Ormazd (a görög Zeusz és a perzsa Ahura Mazda kombinációja), Apollo-Mithras-Helios-Hermes és Héraklész-Artagnes-Ares stb. A görög és perzsa művészeti elemek fúziója szembetűnő a szobrok stílusában, amelyek a hellenisztikus művészetre jellemző realizmust és idealizált formákat ötvözik a perzsa művészethez kapcsolódó bonyolult részletezéssel és ikonográfiával Ezek az alkotások a hittérítés és a hatalom kifejezésének szimbólumai, amelyek a birodalom vallási életének középpontjában álltak. A szobrok méreteik miatt lenyűgöző látványt nyújtanak, és a turisták számára különleges élményt jelentenek, ahogyan a napfény a szobrokra vetül.

A Nemrut-szobrok legszembetűnőbb jellemzője a puszta méretük és az általuk kiváltott impozáns jelenlét. A magasságuk mellett a részletes kidolgozottságuk is figyelemre méltó, a kor művészi tudásának csúcsát képviselik. A szobrok súlya is jelentős, egyes források szerint akár 6-9 tonnát is nyomhatnak, ami tovább fokozza a monumentális hatást.

A mészkőből faragott ülő figuráknak eredetileg a testükhöz erősítve volt a fejük, de idővel a fejek leestek, és most szétszóródva hevernek a helyszínen. Ezek a fejek, bár leváltak, rendkívül jó állapotban maradtak meg. Derűs arckifejezésük, kidolgozott frizurájuk és részletgazdag arcvonásaik jellemzik őket, amelyek betekintést nyújtanak a Kommagéné szobrászok művészetébe. Az arcok kifejező minősége a szobrok hatalmas léptékével kombinálva erőteljes vizuális hatást keltenek, amely évszázadok óta lebilincseli a látogatókat.

A helyszín egy sor kődomborművet is tartalmaz, amelyek I. Antiokhosz királyt ábrázolják, amint kezet fog különböző istenekkel, hangsúlyozva vágyát, hogy isteni leszármazást létesítsen, és biztosítsa helyét a történelemben és a mitológiában egyaránt. Ezek a domborművek, akárcsak a szobrok, a művészeti hagyományok keverékét mutatják be, és emlékeztetnek a Kommagéné Királyságot meghatározó kulturális hibriditásra. Antiokhosz arra törekedett, hogy birodalmának egyedi identitást teremtsen, amely mind perzsa, mind görög örökségét tiszteletben tartja, és az egység és az erő szimbólumaként szolgáljon.

A Nemrut-hegy egyik legfigyelemreméltóbb aspektusa a csillagászati és vallási igazodásra való figyelem. A szobrok és teraszok elrendezése olyan, hogy az év meghatározott időszakaiban rögzítik a napsugarakat, ami arra utal, hogy a helyszín csillagvizsgálóként vagy a napimádathoz kötődő rituális jelentőségű helyként is működhetett. A keleti és a nyugati teraszok különösen a felkelő és a lenyugvó nap keretét képezik, a fény és az árnyék drámai összjátékát hozva létre, amely fokozza a szentély misztikus hangulatát. I. Antiokhosz döntése, hogy a Nemrut-hegyre építi a szobrokat, a hely szakrális jelentőségével, a politikai hatalom kifejezésével, a természet és az építészeti összhang megteremtésével, valamint a kulturális identitás hangsúlyozásával magyarázható. Ezek az okok együtt formálták a Nemrut-hegy szobrainak különlegességét, amelyek ma is az ókori világ egyik legbámulatosabb örökségeként vannak jelen.

A Nemrut-hegy ma az UNESCO Világörökség része, és erőteljes emlékeztető az ókori világ ambícióira és kreativitására. A helyszín távoli elhelyezkedése, a szobrok léptékével és művészi stílusával kombinálva egyedülálló ablakot kínál egy olyan civilizációba, amely a monumentális művészet és építészet révén igyekezett átlépni az idő és a tér határait. Nemrut szobrainak öröksége nemcsak fizikai jelenlétükben rejlik, hanem abban is, hogy csodát és elmélkedést ébresszenek a látogatóban, arra invitálva bennünket, hogy felfedezzük a történelem, a kultúra és a spiritualitás metszéspontjait, amelyek az ókori világot formálták.

Elolvasom a cikket