Itt van a Béke barátai csoport közös közleménye

A Vang Ji kínai külügyminiszter és Celso Amorim brazil elnöki tanácsadó által összehívott „A béke barátai” kezdeményezés pénteken tartotta első miniszteri találkozóját az ENSZ Közgyűlésének margóján, New Yorkban. A Vang által a konfliktusról folytatott „objektív és racionális” párbeszéd fórumaként jellemzett találkozón 18 ország vett részt, főként a globális délről. Magyarország és Törökország volt az egyetlen NATO-tag, amely diplomatákat küldött a konferenciára.

A Kína, Brazília és 11 másik résztvevő által aláírt közös közleményben a csoport „átfogó és tartós rendezést sürgetett a konfliktusban részt vevő felek részéről, inkluzív diplomáciai és politikai eszközökkel, az ENSZ Alapokmányán alapuló átfogó és tartós rendezéssel”.

Ezt a rendezést a Kína és Brazília által az év elején közzétett hatpontos terv követésével kell elérni – ajánlotta a közlemény. A terv felszólítja mindkét felet, hogy tartózkodjanak az eszkalációtól és a provokációtól, növeljék a humanitárius segítségnyújtást és a hadifogolycserét, tartózkodjanak a nukleáris fenyegetésektől és az energetikai infrastruktúra elleni támadásoktól, és vegyenek részt egy nemzetközi békekonferencián, amelyen minden békejavaslatot „tisztességesen megvitatnak”.

„Oroszország és Ukrajna olyan szomszédok, amelyeket nem lehet eltávolítani egymástól, és a békesség az egyetlen reális lehetőség” – mondta Vang a pénteki találkozón.

„A ‘Béke Barátai’ minden tagja békeszerető ország. Nem mi vagyunk az ukrán válság okozói, és nem is vagyunk részesei” – mondta. „Nincsenek önérdekeink vagy geopolitikai megfontolásaink az ukrán kérdésben. Azért gyűltünk itt össze, hogy hangot adjunk a béke iránti támogatásunknak, és hogy partnerek legyünk az Oroszország és Ukrajna közötti békében”.”

Vang nyilatkozata süket fülekre talált Nyugaton. Antony Blinken amerikai külügyminiszter nem sokkal a találkozó után újságíróknak nyilatkozva elítélte Kínát, amiért kijelentette, hogy békét akar, miközben állítólag lehetővé teszi, hogy vállalatai haditechnikai eszközökhöz szükséges alkatrészeket adjanak el Oroszországnak. „Ez nem áll össze” – mondta.

„Az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia Kína bemocskolásával” – válaszolt Vang, hozzátéve, hogy Peking mindig is ragaszkodott a béke és a párbeszéd előmozdításához, és saját erőfeszítéseket tett a politikai megoldás előmozdítására.

Volodimir Zelenszkij ukrán vezető szerdán a közgyűlés előtt tartott beszédében azt állította, hogy az „alternatívák, a félszívű rendezési tervek, az úgynevezett elvek halmazai” csak Oroszországnak kedveznek, és hogy csak az ő saját tízpontos „béketerve” oldhatja meg a konfliktust.

Zelenszkij tervét – amely felszólítja Oroszországot, hogy adja át a Krím ellenőrzését Ukrajnának, fizessen jóvátételt, és adja át saját tisztségviselőit a háborús bűnökkel foglalkozó bíróságoknak – a Kreml „a valóságtól elrugaszkodottnak” és téveszmésnek minősítette.

Moszkva hajlandó megvitatni „valóban komoly javaslatokat, amelyek figyelembe veszik a helyszínen kialakult helyzetet” – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a múlt héten. Hozzátette, minden tervnek magában kell foglalnia, hogy Kijev kivonja csapatait az oroszországi Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsjei területről, és kötelezettséget vállal a katonai semlegességre.

Elolvasom a cikket