Minél vörösebb, annál egészségesebb

A cékla az egyik leghasznosabb és legkedveltebb gyökérzöldség. Sok hasznos vitamint (A-, C-, E-, B-vitamin, B-csoport), ásványi anyagokat (szilícium, mangán, króm, kobalt, kálium, réz, vas, magnézium stb.) és egyéb hasznos anyagokat tartalmaz – írta a Kubnews.ru.

A cékla jótékony hatással van a keringési rendszerre, az emésztőrendszerre, javítja a pajzsmirigy működését, és normalizálja a vérnyomás szintjét. Ezért a zöldséget ajánlott beilleszteniük az étrendbe mindazoknak, akik gyakran betegek, gyorsan elfáradnak, székrekedésben és magas vérnyomásban szenvednek.

Az egészség javítása érdekében azonban nemcsak főtt céklát vagy pároltat (növényi olajjal) fogyaszthat, hanem frissen préselt gyümölcslevet is ihat.

Vagy inkább a gyümölcslevet friss gyökérzöldségből kell készíteni, de jobb, ha egy-két óra múlva isszuk meg, amikor a benne lévő nitrátok koncentrációja jelentősen csökken.

Ha hetente legalább két-három alkalommal 150 ml-t iszik ebből az italból, akkor a vér hemoglobinszintje jelentősen emelkedni fog.

Egyébként a céklalé nagyon hasznos a gyermekek számára. Segít nekik az emésztés kialakításában, és csökkenti a gázképződést. Az egyetlen korlátozás a túlsúlyos felnőttek és csecsemők számára érvényes. A céklalé ugyanis sok szacharózt tartalmaz, amely miatt a túlsúly aligha hagyhatja el a „meghódított területeket”.

Elolvasom a cikket