Nyertesből vesztes? Így választott Ausztria

Nagy Áron
2024. szeptember 29. vasárnap. 17:12
Frissítve: 2024. szeptember 29. 17:18

Vasárnap öt órakor az utolsó szavazóhelyek is bezártak Ausztriában. Mintegy 6,35 millió 16 éves vagy annál idősebb választó járulhatott az urnákhoz, és több mint 78 százalékuk élt is a lehetőséggel. Az előzetes felmérések szerint az öt parlamenti párt, az ÖVP, az SPÖ, az FPÖ, a Zöldek és a NEOS mellett bejutásra esélyes volt a Sörpárt és az eurokommunista KPÖ, de sikerült jelölteket és listát állítania a magát mindenkivel szemben alternatívaként meghatározó Fordulatnak és a Petrovic-listának is. Cikkünk folyamatosan frissül.

A szavazatok 31,3 százalékos feldolgozottságánál az FPÖ 29,1 százalékkal vezet, a jobbközép Néppárt (ÖVP) mintegy 3 százalékkal lemaradva követi. Az SPÖ a harmadik 20,4 százalékkal, a liberális NEOS 8,8 százalékon, a Zöldek 8,6 százalékon állnak, a többiek nem érik el a három százalékot.

Eddig az ÖVP és a Zöldek koalíciója kormányzott, aminek így nincs esélye a folytatásra. Tekintettel arra, hogy az FPÖ-vel mindenki kizárta az együttműködést, a fenti arányok mellett egy ÖVP-SPÖ szövetség létrejötte a legvalószínűbb, amihez valószínűleg meg kell nyerniük vagy a Zöldeket, vagy a liberálisokat.

Az első mandátumbecslés szerint a két pártnak 1 fős többsége lenne a 183 fős parlamentben. Az FPÖ egyelőre 57, az ÖVP 52, az SPÖ 40, a NEOS és a Zöldek pedig 17-17 mandátumra számíthatnak.

A Néppárt egyébként hatalmasat esett vissza 2019-óta, akkor ugyanis még a választók 37,5 százaléka voksolt rájuk. De a közös kormányzás a zöldeket is megviselte, hiszen a jelenlegi eredmények alapján nagyjából 5 százaléknyi szavazatot buktak.

Michael Schnedlitz, az FPÖ főtitkára első, szűkszavú nyilatkozatában elképesztőnek nevezte a Szabadságpárt választási sikerét. – A változás érezhető – fogalmazott. Eközben az osztrák sajtóban már azt találgatják, sikerül-e vajon meggyőzniük a Néppártot, hogy mégis csak álljanak össze velük. Az elemzők korábban erre láttak némi esélyt, de kizárólag abban az esetben, ha a párt erős embere és Orbán Viktor szövetségese, Herbert Kickl hajlandó háttérbe vonulni, s bár az FPÖ lesz a befutó, az ÖVP valószínűleg a kancellári széket is elkérné.

Elolvasom a cikket