Tovább nőtt a nepáli áradások halálos áldozatainak száma

MH/MTI
2024. szeptember 29. vasárnap. 8:28
Frissítve: 2024. szeptember 29. 8:32

Az áradások megbénították a közlekedést a Katmandu-völgyben, ahol mintegy négymillió ember él. A hatóságok az érintett területeken három napra elrendelték az iskolák bezárását, mert számos iskolai és egyetemi épület olyan nagy károkat szenvedett, hogy javításra szorul.

Katmandu egyes régióiban több mint 300 milliméternyi eső esett, a Bagmati folyó szintje a veszélyzónát meghaladva több mint 2 métert emelkedett. Vasárnap reggelre azonban már sokfelé csillapodott a felhőszakadás – közölte a főváros meteorológiai szolgálata.

Az esőzések hatását súlyosbították az átgondolatlan urbanizációs fejlesztések, az ártereken történő építkezés és a vízvisszatartásra alkalmas területek hiánya – mondta el Arun Bhakta Shrestha, a katmandui székhelyű Nemzetközi Központ az Integrált Hegyvidéki Fejlesztésért (ICIMOD) elnevezésű szervezet klímakutatója.

A szervezet közleményében felszólította a kormányt és a várostervezőket, hogy sürgősen indítsanak beruházásokat a megfelelő infrastruktúra, közte a föld alatti csapadékvíz-elvezetés és csatornázási rendszerek létrehozása érdekében.

Elolvasom a cikket