Vakarja, ha akarja, de csak óvatosan

A végbélnyílás a tápcsatorna alsó nyílása, amelyen keresztül a salakanyagok kiürülnek a szervezetből. A végbélnyílás a gáttájék hátsó részében, a farpofák közötti hasadék mélyén nyílik. A végbélnyílást a testfelszínről folytatódó bőr borítja, és egy gyűrűszerű, ún. végbélzáró izom tartja zárva. A záróizom két erős izomgyűrűből, a belső simaizomból és a külső, durva rostú harántcsíkolt izomból áll. Az erős végbélzáróizom-rendszer teljesen zárva tartja a végbélnyílást, amely székelésnél a bélsároszlop vastagságának megfelelően kerek nyílássá tágul.

A végbélviszketés a lakosság 1-5 százalékát érintő elváltozás, amely férfiak körében kétszer gyakoribb, mint a nőknél. A végbéltájék bőrének viszketését a végbélnyílás körüli bőrpír, vérbőség, duzzanat vagy seb kísérheti. Olykor váladékozás észlelhető a végbél környékéről. Szemölcsök jelenhetnek meg a gáttájon, a végbéltájon és a hüvelybemenetnél. Bizonyos esetekben a bőr foltszerű, kiemelkedő, sötétvörös elváltozása (papula) figyelhető meg a végbélnyílás területén. Végbélrepedés (fissura ani) vagy az előreesett végbélen begyulladt nyálkahártya is okozhat a végbélnyílás körül fellépő viszketéses panaszokat.

A végbélviszketés hátterében végbélsipoly (perianális fisztula) is állhat, amelyet leggyakrabban a végbél körüli mirigyszövetek heveny, tályogképződéssel járó gyulladása okoz. Tünetként gyakran előfordul a periodikusan ismétlődő gyulladás, állandó váladékozás, a székletürítés szabályozásának elmaradása, amit különféle bőrelváltozások kísérhetnek.

Amennyiben fonálférgesség vagy a főként gyermekeket érintő orsóférgesség áll a tünetek hátterében, a végbélnyílás, illetve a szeméremtest körüli terület viszketése akár még az álmából is felkeltheti a beteget.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a végbélviszketés nem enyhül 3-4 nap elteltével, vagy panaszai spontán elmúlnak, azonban idővel visszatérnek, illetve a viszketés zavarja az éjszakai alvását, jelentkezzen háziorvosánál vagy proktológiai szakrendelésen. Ha a viszketést nemcsak a végbél környékén, hanem más testtájon is észleli, szintén javasolt orvoshoz fordulni. Abban az esetben, ha a közelmúltban nem biztonságos nemi aktust létesített, és panaszai ezt követően jelentkeznek, keresse fel a lakhelye szerint illetékes bőr- és nemibeteg-gondozó szakrendelést.

Amennyiben gyermeke bágyadtnak, fáradékonynak tűnik, gyakran van hasmenése, és veszített a testsúlyából, illetve ha éjszakánként a végbélnyílása körüli viszketést panaszolva többször felébred, feltétlenül vigye őt el a házi gyermekorvoshoz.

A végbélviszketés kiváltó okai

A végbélnyílás körüli bőr viszketésének hátterében többféle bőrelváltozás állhat: a különböző illatanyagokat és tartósítószereket tartalmazó törlőkendők, illetve toalettpapírok használata által okozott ekcéma, a pikkelysömör (psoriasis), az aranyérbetegség, a bőraranyér (caruncula) és a nyálkahártya előreesése (prolapsus). Okozhatja továbbá fonálférgesség (oxyuriasis), gyermekeknél főként orsóférgesség (aszkariázis), illetve bakteriális vagy gombás fertőzés, vagy szexuális úton terjedő betegség, például a nemi szervi szemölcs (condyloma).

A végbélviszketés a szervezet egészét érintő megbetegedés (cukorbetegség, májbetegség, ritkábban Bowen-kór vagy Paget-kór) kísérő tünete is lehet. Ritka esetben a végbélviszketés a végbél daganatos megbetegedésére utalhat. Kínzó viszketéshez vezethet az elégtelen személyi higiéné, a hasmenés és az inkontinencia. Előfordul, hogy nem lehet kiváltó okot találni (idiopathiás esetek), vagy pszichés tényezők váltják ki a tüneteket.

Végbélviszketéshez vezethet a dohányzás is, amely csökkenti a belső záróizom tónusát, ezáltal a nyálkahártyából való szivárgást idéz elő, és folyamatos nedvességet tart fenn a végbélnyílás környékén.

A vakaródzás, borotválkozás vagy szexuális aktus okozta mikroszkopikus méretű sérülések szövődmények – például felülfertőződés – kialakulásához vezethetnek.

A végbélviszketés diagnosztizálása

A végbélviszketés kórisméje a beteg panaszai, valamint a végbélnyílás körüli bőr elváltozásai és a vakaródzás nyomai alapján állítható fel. A kivizsgálás magában foglalja a kiváltó ok – helyi elváltozások, fertőzések, meglévő alapbetegségek – tisztázását, aminek érdekében esetenként műszeres vizsgálatra – végbéltükrözés, a végbélnyílás csatornájának áttekintése (anoscopia) – kerülhet sor. Székletmintavételre és különböző laboratóriumi vizsgálatokra (glukóz meghatározása a vérben, kórokozók kimutatása) is szükség lehet.

A végbélviszketés kezelése

A végbélviszketés kezelése a kiváltó ok tisztázásával és megszüntetésével, illetve a fennálló alapbetegség megfelelő ellátásával – például a vércukorértékek normalizálásával – történik. Bizonyos esetekben a kezelőorvos által felírt speciális kenőcs enyhítheti a tüneteket. Fertőzéses eredetű végbélviszketés esetén antimikrobiális, gombaellenes vagy féregirtó kezelés javasolt a háttérben álló oknak megfelelően.

Végbélsipoly esetén műtéti beavatkozás – a járatrendszer feltárása és sebészi eltávolítása – szükséges. A korábban gyulladt aranyér vagy végbélrepedés következményeként a végbélnyílásban képződött kisebb-nagyobb függelékek eltávolítása szintén sebészi úton történik.

Mit tehet végbélviszketés esetén?

Fordítson különös gondot az érintett bőrterület tisztántartására. Forró ülőfürdő helyett a rövid ideig tartó, hűvös zuhanyt válassza, és ne szappanozza közvetlenül a végbélnyílás környékét. Székürítés után vízsugárral mossa le, majd szárítsa meg a végbélnyílás környékét. A tisztálkodást követően gyengéden, puha törölközővel vagy hajszárítóval szárítsa meg a területet. Mindig tartsa szárazon a végbélnyílás környékét. Ennek lehetséges eszköze a nedvességet felszívó gézlap farpofák közé helyezése és egy-két óránként történő cseréje. Kerülje a kozmetikumok, valamint az antihisztamint és helyi érzéstelenítőt tartalmazó kenőcsök használatát. Viseljen laza, természetes alapanyagú ruházatot, és mindennap cseréljen fehérneműt. Iktassa ki étrendjéből a viszketést kiváltó (túlzottan fűszeres, csípős) ételeket. Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket, amelyek megkönnyítik a székürítést. Ne vakarja vagy dörzsölje a viszkető területet (mert rövid megkönnyebbülést hosszas gyötrelem követ).

Végbélviszketés gyermekkorban

A különösen gyermekeket érintő orsóféreg-fertőzés elkerülése érdekében fontos, hogy a gyermekek minden reggel zuhanyozzanak, fogmosás előtt alaposan öblítsék át a fogkeféjüket, a körmük rövidre legyen vágva. Reggelente ellenőrizni kell a gyermekek éjszaka viselt hálóruháját, mivel azon megtapadhatnak az orsóféreg petéi. A gyermekek játékait rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni szükséges.

Végbélviszketés várandósság idején

Az orsóférgesség kezelését szolgáló gyógyszer adása kerülendő várandós anyák esetében, a magzatra gyakorolt esetleges káros hatása miatt.

Várandósság idején és hüvelyi szülést követően gyakran alakul ki aranyér, amelyet végbélviszketés is kísérhet. Enyhítésére vény nélkül kapható krémek és kúpok használhatók.

Végbélviszketés időskorban

Az izomzat gyengülése miatt időskorban könnyebben alakul ki inkontinencia, és az aranyérrel kapcsolatos panaszok is felerősödhetnek. Mindkét esetben fontos orvosi segítséget kérni, nemcsak a tünetek csökkentése, hanem a fokozott váladékozás miatti végbélviszketés megelőzése érdekében is.

A végbélviszketés megelőzése

A higiénés rendszabályok fokozott betartásával, gyakori kézmosással, a szexuális élet biztonságossá tételével (kondomhasználat), a ruhanemű, ágynemű, takarók és törölközők rendszeres mosásával és cseréjével megakadályozható a fertőzéses eredetű végbélviszketés kialakulása. A bélférgesség kivédésének további fontos eszköze a házi kedvencek (kutya, macska) évente történő féregtelenítése.

Fontos továbbá az egészséges, rostban dús táplálkozás és a bőséges folyadékbevitel a székletürítés normalizálása, illetve a hasmenés elkerülése érdekében.

Elolvasom a cikket