A Városliget teljes zöldfelületének mintegy fele újult meg mostanáig

Újabb állomásához érkezett a Városliget megújítása, az idei ütemben csaknem harmincezer négyzetméter megújított zöldfelületet vehettek birtokba a látogatók – derült ki a Liget Budapest Projekt hétfői sajtótájékoztatóján.

A 2024-es terveknek megfelelően teljesen újjávarázsolták a KRESZ Park háromhektáros területét, megújultak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, elültettek 39 lombosfát, több mint 5600 cserjét és mintegy huszonkétezer évelőt. A BalloonFly körül további, nem egészen 3000 négyzetméteren újították meg a növényzetet, felújították az utcabútorokat, és új sétányokat is kialakítottak.

A Kós Károly sétány, Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt területen 3000 négyzetméternyi zöldfelületet és növényzetét rehabilitálták, valamint csaknem 1500 cserjét és mintegy félezer évelőt is elültettek. A kilátóhoz kapcsolódóan megújult az úthálózat és a közvilágítás, valamint az utcabútorokat is felújították. Mindezeknek köszönhetően jelentősen javult a látogatóirányítás, így a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lépett.

A Városliget zöldfelületének rehabilitálása 2017-ben kezdődött az első ütemmel, melynek eredményeképp 2018-ra a Hermina kutyás élménypark, a Vakok kertje és az Ifjúsági sportpályák újultak meg, összesen 25 ezer négyzetméteren. 2018 és 2020 között, a második, több mint 150 ezer négyzetméternyi parkfelületet felölelő ütemben elkészült a Millennium háza melletti Rózsakert, a Városliget legnépszerűbb családbarát helye, a Nagyjátszótér, illetve a sportpályák és a két kilométeres futókör. Újjászületett a Mőcsényi Mihály botanikus kert, mellette a Piknik kert, a Királydomb, és birtokba vehették a négylábúak az Ajtósi kutyás élményparkot. A 2021 és 2023 között megvalósult, harmadik ütemben a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum környezete újult meg, létrejött a zenei játszótér és kialakult a Hősök terét, valamint az Ajtósi Dürer sort összeköző zöld, virágos Városligeti Promenád. A harmadik ütemben összesen kilencvenezer négyzetméternyi zöldfelületet újítottak meg vagy hoztak létre.

– Valamivel több mint tíz évvel ezelőtt arra a régóta várt, hatalmas feladatra vállalkoztunk, hogy a Városliget teljes zöldfelületét megújítjuk, sőt, a mennyiségét pedig kiinduló 60-ról 65 százalékra növeljük. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ezen vállalásunkat teljesítve évről évre folyamatosan növelni tudjuk a revitalizált parkrészek számát: idén a KRESZ Park felújításával több mint 30.000 négyzetméter zöldfelületet varázsoltunk újjá, a BallonFly környezetének mostani rehabilitációjával pedig már átléptük a 270 ezer megújított négyzetmétert a Városligetben. Nagy örömünkre szolgál, hogy mindezek rendkívüli jó fogadtatásra találtak a látogatók körében, hiszen a Városligeti Nagyjátszótértől a Mőcsényi Mihály botanikus kertig, a Városligeti sportcentrumtól a Kutyás élményparkokig mindenhol magas kihasználtságot látunk. Nem dőlhetünk azonban hátra, az elkövetkezendő időszakban tovább folytatjuk a Liget parkfejlesztéseit – közölte Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a Liget Budapest Projekt tájékoztatóján, 2024. szeptember 30-án

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója

Fotó: MH/Balogh Dávid

A sajtótájékoztatón felidézték azt is, hogy a nagy népszerűségnek örvendő hőlégballon a Liget Budapest Projektnek köszönhetően tért vissza a parkba. Valóban visszatérésről van szó, hiszen a régmúltban, a „boldog békeidőkben” is hozzátartozott a ligethez a ballonozás.

A BalloonFly formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét idézi, és mára Budapest legújabb jelképévé vált, külföldi turisztikai ajánlók, reklámok, a fővárost népszerűsítő filmek állandó szereplője.

– A BalloonFly nyitása óta fantasztikus élményeket és igazán különleges pillanatokat okozott nemcsak a látogatóknak, hanem nekünk is. Csaknem 4000 órát töltöttünk a levegőben, amelyhez mintegy 11 000 alkalommal emelkedett a ballon a magasba. Kollégáinkkal szemtanúi lehetünk több lánykérésnek, teret adhattunk élőzenei produkcióknak, mentési gyakorlatban is segédkezhettünk 150 méter magasan, és arra külön büszkék vagyunk, hogy egy húsz méter hosszú olimpiai zászlót is a felemelhettünk a játékok kapcsán. Azonban az elmúlt két év legkedvesebb és egyben legfontosabb állomása a Liget Budapesttel és Bethesda Gyermekkórházzal kötött együttműködésünk volt, amelynek eredményeként rengeteg, az intézményben tartósan gyógyuló gyermekeket repíthettünk a magasba, ezzel is segítve elfelejteni betegségüket – hívta fel a figyelmet a BalloonFly nyitás óta elért eredményeire Nagy Balázs, a BallonFly Zrt. vezérigazgatója.

Elolvasom a cikket