Hét gyógynövény, amely beindítja a fogyást

Egyes fajtáknak emésztést könnyítő, vízhajtó vagy éppen vércukorszint-stabilizáló erejük is van.

1. Csalán

Óvatosan és csak tiszta környezetből szedjük le a csípős növényt. A leveleiből készített főzetet ihatjuk magában, de rakhatjuk teakeverékbe is. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, az egyik legjobb vértisztító növény. Segít feloldani az anyagcseréből származó salakanyagokat, és ezek eltávolításában is támogatja az emésztőrendszert. Tisztítja a májat, kiegyensúlyozza a vércukorszintet, és segít az emésztésben. Akár naponta ihatunk belőle.

2. Gyermekláncfű

Rendkívül jó hatással van az egészségre a szárában található nedv keserűanyaga, amely gyulladáscsökkentő hatású, serkenti az emésztést, és enyhíti az epe- és a májbántalmak tüneteit. Fokozza a vesék működését, így vizelethajtó hatása is van.

3. Fekete bodza

Ez az egyik leggyakrabban használt gyógynövény, amely nemcsak finom, hanem segíti az emésztést, valamint vízhajtó és vértisztító hatással is rendelkezik. A diéta támogatásához igyunk meg belőle naponta legalább két csészével, három-négy héten keresztül.

4. Citromfű

Amellett, hogy nyugtat és harmonizálja a lelket, serkenti az emésztést, az epeműködést, és megszünteti a puffadást. Izzasztó és méregtelenítő hatása is erőteljes, így segít a gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger és a felfúvódás leküzdésében is.

5. Csipkebogyó

A piros bogyókból készült tea rendkívül gazdag C-vitaminban, és kiválóan támogatja a fogyókúrát. Érdemes étkezés után inni belőle egy csészével, mivel ilyenkor segíti a zsír emésztését. Szabályozza a vércukorszintet, és enyhe vízhajtó hatása is van. Elkészítésénél oda kell figyelni, hogy nem szabad forrázni, csak hideg vízben áztatni annak érdekében, hogy megőrizze vitamintartalmát. Rakjuk az összetört, felvágott bogyókat hideg vízbe, és hagyjuk ázni legalább hat órán keresztül. Kellemes, fanyar íze van, amely rendkívül frissítő hatású.

6. Menta

Ez az egyik leghatásosabb gyógynövény, amely az emésztést segíti, ezért is isszák sokan étkezés után, frissítő teaként. Felgyorsítja az anyagcserét, megszünteti a kellemetlen teltségérzetet és a felfúvódást. Csökkenti a gyomorgörcsöket, kedvező hatással van az epeműködésre, így felgyorsítja a zsírok lebontását.

7. Ezerjófű

Ez a növény bizonyítottan tele van antioxidánsokkal, és kiváló hatással van az emésztésre. Támogatja és gyorsítja az anyagcserét, serkenti az epeműködést és a zsírok lebontását. Érdemes inni a puffadás csökkentésére, májbántalmak ellen és vértisztító, méregtelenítő hatása miatt. Kiváló a gyomorfájdalmak megszüntetésében is.

Elolvasom a cikket