Így károsítja a bélrendszert a fizikai aktivitás hiánya

A rendszeres testmozgás nem csak egy módja annak, hogy fittek és aktívak maradjunk, ugyanis segítenek a normál belek fenntartásában is.

Így károsítja a bélrendszert az ülő életmód:

1. Megnehezítheti a fogyást

A rendszeres testmozgás támogatja az anyagcserét, és megkönnyíti a fogyást. Ha gyakran sportolunk, az anyagcserénk felgyorsul – mondta Destiny Moody, a Garage Gym Reviews regisztrált dietetikusa és sporttáplálkozási szakértője. A kutatások azt mutatják, hogy az egészséges testsúly fenntartása sokrétűbb bélmikrobiómával és csökkent bélpermeabilitással jár.

2. Növelheti a gyulladást

A mozgásnak gyulladáscsökkentő hatása van. Gianna Masi, a Barbend okleveles személyi edzője és regisztrált dietetikusa megjegyezte, hogy a mozgásszegény emberek krónikus, alacsony fokú gyulladást tapasztalhatnak, ami megzavarhatja a bélnyálkahártya integritását.

3. Az egészséges szénhidrátok bevitelének csökkenéséhez vezethet

A fizikailag aktív emberek általában több rostban gazdag szénhidrátot fogyasztanak, amelyek elengedhetetlenek a bélrendszer egészségéhez. Ezek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák.

4. A bélbaktériumok egyensúlyának felborulását okozhatja

Masi szerint a fizikai aktivitás elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, amelyek gyulladáscsökkentő hatással és erős bélgáttal járnak együtt. Ha a bélben felborul a baktériumok egyensúlya, akkor irritábilis bél szindróma léphet fel.

5. Növelheti a stressz szintjét

Kutatások szerint a krónikus stressz jelentős hatással lehet a bélrendszer egészségére. Ez rossz emésztéshez és a baktériumok egyensúlyának felborulásához vezet a belekben.

6. Lelassíthatja az emésztést

A mozgásszegény életmód csökkentheti a véráramlást, és lassíthatja az emésztést. Ez székrekedéshez, puffadáshoz és hasi kellemetlenséghez vezet.

Elolvasom a cikket