Izraeli tankok sorakoztak fel a libanoni határnál

MH/MTI
2024. szeptember 30. hétfő. 23:23

Az Iránból támogatott Hezbollah libanoni síita milícia bejrúti fellegvárának számító Dahíja negyed lakóit is távozásra szólította fel az IDF. „Az IDF határozottan fellép mindazok ellen, akik a mellékelt térképeken pirossal jelölt épületekben és a mellettük lévő épületekben, al-Lilki, Harat Harik és Bardzs al-Baradzsna szomszédságában, a Hezbollah létesítményeinek közelében tartózkodnak. Önnek és családtagjainak biztonsága érdekében azonnal el kell hagynia ezeket az épületeket, és legalább 500 méterre kell tartózkodnia tőlük” – szól a felhívás.

A határhoz legközelebb eső három települést – Metula, Misgav Am és Kefar-Gileádi -, amelyeknek civil lakosságát már tavaly ősszel kitelepítették, zárt katonai területnek minősítették. Több más, a határhoz közeli izraeli város és falu lakóit elővigyázatossági intézkedésekre utasították, miszerint csökkentsék a mozgást településükön, kerüljék a gyülekezést, ellenőrizzék a település kapuit, és tartózkodjanak óvóhelyeik közelében.

Hétfő este véget ért a biztonsági kabinet ülése, utána Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy kisebb testülettel egyeztet a tel-avivi katonai főhadiszálláson lévő irodájában.

„A harcosok úgy érezték magukat, mint az oroszlánok a ketrecben. Mindenki számára világos, hogy nincs más lehetőség a lakosok hazatérésére, mint a Hezbollah fizikai eltávolítása a határvidékről” – nyilatkozta a ynet nevű izraeli hírportálnak egy magas rangú, meg nem nevezett tiszt. Az IDF vezetői hangsúlyozták, hogy a libanoni hadművelet összetettebb lesz, mint az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni volt a Gázai övezetben.

Izraelben még nem számoltak be a Hezbollah elleni libanoni szárazföldi hadművelet esetleges kezdetéről, de Arije Deri, a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártjának vezetője az X közösségi oldalon az izraeli hadsereg katonáiért írt zsidó ima szövegét tette közzé.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője az X-en az elmúlt órákban a libanoni határon folytatott katonai tevékenységről szóló hírek és pletykák mellőzésére szólított fel. „Kérjük, hogy ne továbbítsunk jelentéseket haderőink tevékenységéről, haderőink biztonsága érdekében. Ragaszkodjon a hivatalos jelentésekhez, és ne terjesszen felelőtlen pletykákat” – írta.

Elolvasom a cikket