Lengyelországban nem működik az igazságszolgáltatási rendszer

MH/MTI
2024. szeptember 30. hétfő. 23:07

Az államtitkár arra reagált, hogy a biztonsági őrség hétfőn nem engedte be az államügyészség varsói székházába Dariusz Barskit, az Adam Bodnar igazságügyi miniszter által januárban felmentett államügyészt. Barski annak ellenére nem mehetett be a hivatalába, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság pénteken továbbra is érvényesnek ítélte kinevezését.

Dera szerint Donald Tusk kormányfő és Adam Bodnar a felelősök azért, hogy „az állam nem úgy működik, ahogyan kellene”. Az államtitkár bírálta, hogy a jelenlegi kormány kétségbe vonja az előző, a Jog és Igazságosság (PiS) párt által vezetett kormány idején kinevezett bírák státuszát. A pénteki legfelsőbb bírósági döntés nyomán kétségbe vonható a Barski utódai által kinevezett ügyészek státusza is – mutatott rá. „Röviden elmondható, hogy Lengyelországban megszűnt működni az igazságszolgáltatási rendszer” – jelentette ki.

Andrzej Duda elnök „az alkotmány őrzőjeként” nem várhatja tétlenül, hogy „a bíráskodásban fennálló káosz teljesen megbénítsa az államot” – folytatta az államtitkár. Úgy ítélte meg: „nagyon konkrét” elnöki lépések várhatók az alkotmány tiszteletben tartása érdekében.

„Az első egy felszólítás lesz az alaptörvény betartására” – fejtette ki Dera, majd hozzátette: amennyiben az állam működését destabilizáló tevékenység folytatódna, „léteznek más demokratikus lehetőségek, amelyek eredményeként menesztik ezt a kormányt”. Az államtitkár ebben az összefüggésben nem bocsátkozott további részletekbe.

A lengyel ügyészség az igazságügyi miniszter (aki egyben főügyész) ellenőrzése alá tartozik, élén a főügyész első helyettese, az államügyész áll. Adam Bodnar január 12-én arra hivatkozva mentette fel Barskit az államügyészi tisztség alól, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ban szerinte szabálytalanul nevezte ki őt. A felmentést érvénytelenítő pénteki legfelsőbb bírósági határozatot Bodnar nem kötelező érvényűnek nevezte. Azzal érvelt, hogy a döntést hozó kamarának szabálytalan az összetétele, mert tagjait a PiS-kormány idején nevezték ki.

Andrzej Duda elnök még januárban, majd pénteken ismét jogállamiságot sértőnek nevezte Barski felmentésének módját.

Hétfőn a lengyel államfői hivatal X-felületén bejelentették: az államfő kedden hivatalában fogadja Barskit.

Elolvasom a cikket