Megkezdték egy antik görög hajóroncs kiemelését

MH/MTI
2024. szeptember 30. hétfő. 22:41

Megkezdték hétfőn Szicília partjainál a Gela 2 jelzésű antik görög hajóroncs kiemelésének munkálatait, amelyet 1995-ben fedeztek fel Gela kikötője előtt – közölte az Olaszországhoz tartozó sziget tengervédelmi hatósága.

A Gela 2 egy Krisztus előtti 5. századból származó, nagyjából 15 méter hosszú és öt méter széles hajóroncs, amelyet hat méter mélyen találtak a tengerfenéken.

A tengervédelmi hatóság már megkezdte a vízfelszín alatti régészeti munkálatokat a hajótörzs fából készült részei, illetve a rakományhoz tartozó tárgyak körül. A munkálatok előreláthatóan 270 napot vesznek majd igénybe. Első körben a törzs farészeit fogják kiemelni a homokfedte tengerfenékről, majd megkezdődhet a restauráció. A hajót a gelai hajózási múzeumban tervezik majd kiállítani.

Egy több mint 2500 éves másik hajóroncsot 2008-ban emeltek ki Gela kikötőjénél. A hajó az ógörög korszakból származik és nagyjából Krisztus előtt 500 körül süllyedt el alig 800 méterre a partvonaltól egy viharban. Két hobbybúvár találta meg a roncsot 1988-ban alig ötméteres mélységben. Az iszapos tengerfenék rendkívül jól megőrizte a roncsot az évezredek során. Az eredetileg 21 méter hosszú és nyolc méter széles hajó 11 méter hosszú gerincét 2008-ban emelték ki egy hatalmas daru segítségével.

Elolvasom a cikket