Négy múzeum kapott múzeumpedagógiai nívódíjat

MH/MTI
2024. szeptember 30. hétfő. 21:47

A múzeumpedagógusok munkájának tétje, hogyan alakítják és miként adják át Magyarország jelenét és múltját a következő generációnak, amelynek számtalan dolog rabolja el a figyelmét az igazi értékektől – mutatott rá Vincze Máté, kiemelve: a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több gyerek és fiatal jár múzeumba.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a magyar Kodály-módszert világszerte alkalmazzák. Vincze Máté szerint a múzeumpedagógia magyar innováció és a 21. században hasonló kitörési pont előtt áll, mint a Kodály-módszer.

Megjegyezte: a múzeumpedagógia révén a jövő generáció nemcsak befogadója, hanem részese lesz a történelmünknek, a hagyományainknak, a gasztronómiának. Kiemelte: az élményszerű befogadás minden eddiginél fontosabbá vált. A múzeumok felveszik a versenyt a digitális világgal szemben: részben technikai választ adva felkeltik a gyermekek figyelmét, miközben kiragadják őket a képernyős világból.

Vincze Máté ismertetése szerint 22. alkalommal adják át a múzeumpedagógusok munkáját elismerő díjakat. Hozzátette: egyre aktívabbak a határon túli magyar múzeumok.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára köszönetet mondott mindazoknak a szakembereknek, akik a 21. században kreativitásukkal, tapasztalatukkal és tudásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövő generációja megismerje a magyar és európai identitást, a szellemi és épített örökséget.

Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja tematikája idén a „Minőségét megőrzi” mottó köré épül. Emlékeztett arra, hogy júliusban hat országos közgyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) részévé vált. Az intézmények szakmai önállóságukat részben megőrizték, de gazdaságilag és jogilag egy jogutódlással létrejött intézmény részévé váltak – hangsúlyozta.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum idén ünnepli megalakulása 70. évfordulóját, az idei programokat ennek az évfordulónak szentelik, az intézmény gyűjteményeit állítva a középpontba. Ismertetése szerint a jubileum köré szerveződő következő kiállítás novemberben nyílik és az írói naplókkal foglalkozik: a szövegek keletkezését, az alkotói gondolkodás és működés sajátosságait mutatja be.

Török Petra beszélt arról is, hogy jövőre ünnepeljük a Jókai Mór születésének 200. évfordulóját, az író előtt tárlat, valamint programsorozat is tiszteleg majd.

Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója azt mondta, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválján a gasztronómia témája kapja a fő szerepet. A főigazgató szerint a múzeumnál izgalmasabb és összetettebb kulturális intézmény nem létezik a kulturális palettán. A múzeumok hiteles helyek, ahol a tudásátadás minősége nem romlik, az elmúlt évtizedek során a múzeumi ismeretátadás szerepe „hatalmas pályát járt be” – mutatott rá.

Az országos évnyitón négy múzeum részesült Múzeumpedagógia nívódíjban: Dobó István Vármúzeum, az MNMKK Iparművészeti Múzeum, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Tiszazugi Földrajzi Múzeum. A szakmai szervezetek különdíját és családbarát múzeumi elismerést is négy-négy múzeum kapta, míg a Kiváló múzeumpedagógus díjat Forgách Bálint esztéta, a Józsefvárosi Múzeum munkatársa vehette át.

Elolvasom a cikket