A Nyugat elveszíti az orosz–ukrán háborút?

Az USA nyugodtabb állapotba akarja hozni az ukrajnai konfliktust – jelentette ki Jeremy Shapiro, az Európai Külkapcsolati Tanács washingtoni irodájának vezetője, szavait a Financial Times idézi, vette észre a ria.ru.

„A Biden-kormányzat felismerte, hogy a jelenlegi stratégiája fenntarthatatlan, mert mi (az USA – a szerk.) elveszítjük a háborút. Azon gondolkodnak, hogyan lehetne ezt a háborút nyugodtabb állapotba hozni” – mondta.

A cikk megjegyzi, hogy Kijev számára a legnagyobb veszélyt Donald Trump esetleges győzelme jelenti a novemberi amerikai elnökválasztáson, mivel a további katonai és pénzügyi támogatás felfüggesztésével fenyegetve megpróbálhat egy számára kedvezőtlen békeszerződést rákényszeríteni Ukrajnára.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezéseket tett az ukrajnai konfliktus békés rendezésére: Moszkva azonnal beszünteti a háborút és tárgyalási készséget hirdet, miután az ukrán csapatok kivonulnak Oroszország új régióinak területéről. Emellett – tette hozzá – Kijevnek nyilatkoznia kell arról, hogy lemond a NATO-hoz való csatlakozási szándékáról, demilitarizálódnia és denazifikálódnia kell, valamint semleges, el nem kötelezett és nukleáris fegyverek nélküli státust kell elfogadnia.

Elolvasom a cikket