Az EU tűzoltó repülőgépekkel segíti az erdőtüzek oltását Görögországban

MH/ MTI
2024. október 1. kedd. 20:44

A brüsszeli közlemény szerint a repülőgépek azt követően érkeznek a gyorsan terjedő lángok leküzdésére, hogy Görögország hétfőn aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát.

Az uniós Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központ azonnal mozgósított három tűzoltó repülőgépet a veszélyhelyzet-reagálási tartalékot kezelő EU-program, az úgynevezett rescEU állományából. A Horvátország és Olaszország flottájába tartozó repülőgépek már megérkeztek Görögországba – írták.

Közölték továbbá, hogy az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus rendszerén keresztül térképezést is végez, hogy műholdképekkel segítse a helyi hatóságok munkáját. Az Európai Bizottság pedig figyelemmel kíséri a tűz terjedését és a vonatkozó előrejelzéseket, szükség esetén kész további segítséget mozgósítani – írták.

Az idei nyár folyamán Görögország kétszer kért segítséget az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül erdő- és bozóttüzek oltásához. Akkor az EU-tagországok öt tűzoltó repülőgépet, kettő helikoptert, valamint hét tűzoltóegységet küldtek az országba, összesen 348 tűzoltóval és 115 járművel – tájékoztattak.

Elolvasom a cikket