Az ukrán védelmi miniszter elbocsátotta négy helyettesét

A kedd reggeli bejelentést olyan pletykák közepette tették, amelyek szerint maga Umerov is elveszítheti állását az Andrij Jermakkal, az elnöki adminisztráció tejhatalmú vezetőjével való állítólagos konfliktusa miatt – számol be az Oroszhirek.

Döntését indokolva Umerov a védelmi minisztériumot „zárt kerületnek” nevezte, amelynek külső beavatkozás nélkül kell működnie. A négy elbocsátott tisztviselő Sztanyiszlav Hajder, Olekszandr Szerhij, Jurij Dzsihir és Ljdmila Darahan.

Hajdert tavaly októberben nevezték ki helyettesnek, és a minisztérium intézményfejlesztési kérdéseit felügyelte. Korábban a nemzeti korrupcióellenes ügynökségnél dolgozott, most pedig a védelmi minisztériumban egy másik pozícióba kerül, Umerov kabinetfőnökeként.

Szerhij katonai mérnök végzettségű, aki július óta a védelmi minisztérium logisztikai szakembere. Dzsihir korábban a pénzügyminisztériumban dolgozott, és 2023 szeptemberében nevezték ki védelmi miniszterhelyettesnek, amikor Umerov átvette a minisztériumot elődjétől, Olekszij Reznyikovtól.

Darahan Umerov helyetteseként szolgált, amikor az ukrán állami vagyonügynökséget vezette, és főnökével együtt került a védelmi minisztériumba.

A személyi változások mellett Umerov reformokat jelentett be a nemzetközi fegyverkereskedelemért felelős állami vállalatnál, valamint a minisztérium logisztikai és beszerzési osztályainál.

Az átszervezésekre a Jermak és a magas rangú katonai tisztviselők, köztük Umerov és Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője közötti növekvő feszültségekről szóló pletykák közepette került sor. A találgatásokat Budanov két helyettesének múlt heti kirúgása váltotta ki, amelyet Umerov állítólag a kémfőnökkel való konzultáció nélkül rendelt el. A hírügynökségek által idézett források azt állították, hogy Umerov úgy tudná megtartani állását, ha feláldozná néhány helyettesét.

Reznyikov azután mondott le ukrán védelmi miniszteri tisztségéről, hogy a tavalyi, Oroszország elleni „ellentámadás” során sikertelenül próbált területi előnyöket szerezni a harctéren. Távozását egyúttal a minisztériumban kirobbant korrupciós botrányok sorozata követte.

Múlt héten Volodimir Zelenszkij ukrán vezető az Egyesült Államokba utazott, hogy népszerűsítse az Oroszország elleni „győzelmi tervét”. A javaslat állítólag nem nyűgözte le az amerikai vezetést, és nem jelentettek be nagyobb politikai változásokat. Zelenszkij céljai között állítólag szerepelt, hogy „Trump-biztos” katonai segítséget, NATO-típusú biztonsági garanciákat és engedélyt kérjen arra, hogy nyugatról szállított nagy hatótávolságú fegyverekkel mélyen Oroszországon belüli célpontokat támadhasson.

Elolvasom a cikket