Hogyan kell étkeznie az időseknek?

„Az idősebbeknek azonban, csakúgy mint a fiataloknak, ajánlott a Harvard-tányér módszerét betartani a táplálkozásban. A tányért gondolatban negyedekre kell osztani, két negyedet zöldségekkel és gyümölcsökkel, egy negyedet sovány fehérjeforrással (hús, hal), egy negyedet teljes kiőrlésű termékekkel: bulgur, barna rizs vagy más gabonafélék, tészta vagy gabonakenyér. A képet érdemes színes nyomtatóval kinyomtatni, és a konyhában jól látható helyre kifüggeszteni” – magyarázta Sido.

Az idősek gyakran szenvednek székrekedéstől, ezért naponta négy-öt adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket kell fogyasztaniuk. Székrekedés esetén naponta körülbelül két liter folyadékot kell inni – hangsúlyozta az orvos.

Az étrendben is legyenek egészséges zsírok, így csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az orvos azt javasolta, hogy a napraforgóolajat olívaolajjal helyettesítsük, hetente egyszer-kétszer süssünk sütőben, vagy pároljunk zsíros halat, és minden nap együnk egy marék diót vagy magot.

Fontos, hogy a csontok egészsége érdekében fogyasszunk tejtermékeket. Ha folyékony székletet és puffadást okoznak, érdemes fermentált tejtermékekre váltani: kefir, túró, sajtok.

„Gyakran előfordul, hogy egy idős ember sok szénhidrátot fogyaszt, mert ezek olcsók és könnyen elkészíthetők. A fehérjében gazdag ételek azonban nagyon fontosak: megakadályozzák az izomtömeg elvesztését (szarkopénia). Tehát mindenképpen vezessünk be több fehérjét az étrendbe. Ha nehezen rágja meg a húst, aprítsa fel turmixgéppel, párolja, főzze tovább. Ha puffadás van a hüvelyesektől – áztassa elő, jól főzze meg, vagy használjon mungóbabot – kevés olyan anyagot tartalmaz, amely gázokat okoz. A drága halfajták pedig helyettesíthetik a tőkehalat” – tanácsolta az orvos.

Elolvasom a cikket