Naponta négy adagot fogyasszon ebből a zöldségből, hogy csökkentse a vérnyomását

A táplálkozás csökkentheti a vérnyomást?

A magas vérnyomás csökkenthető a növényi élelmiszerekben – elsősorban zöldségekben és gyümölcsökben – gazdag étrenddel, valamint az állati eredetű termékek, illetve a nátrium és a só dózisának korlátozásával.

A vérnyomás normális határokon belül tartása segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek és azok halálos szövődményeinek kockázatát.

Ma már ajánlott a magas vérnyomás kezelésének megkezdése, ha a betegeknél magasak a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői.

Mely zöldségek csökkentik a vérnyomást?

Annak kiderítésére, hogy mely zöldségek csökkentik a vérnyomást, ausztrál tudósok vizsgálták a velük dúsított étrend hatását magas vérnyomásban szenvedő felnőttek egy csoportján. Napi négy adag keresztesvirágú zöldséget fogyasztottak, amelyekről kiderült, hogy csökkentik a szisztolés vérnyomást.

A BMC Medicine című szaklapban ismertetett tanulmányban a keresztesvirágú zöldségek hatásait vizsgálták a gyökérzöldségek és a tökfélék (burgonya, édesburgonya és sárgarépa) azonos adagjával összehasonlítva.

A vizsgálatba 56-72 éves korú, enyhe vagy közepesen magas vérnyomással – szisztolés 120-160 mm Hg (átlag 135,9 mm Hg) és diasztolés legfeljebb 100 mm Hg (76,4 mm Hg) – rendelkező személyeket vontak be.

Napi négy adag keresztesvirágú zöldség fogyasztása mindössze két héten keresztül segített a 24 órás vizsgálat során a felkaron mért napi szisztolés vérnyomás átlagosan 2,5 mm Hg-mal történő csökkentésében. A vér trigliceridszintje is jelentősen csökkent. Emellett a résztvevők mindkét csoportban fogytak egy kicsit, ami szintén fontos része a magas vérnyomás szabályozásának.

Becslések szerint ez a csökkenés öt százalékkal csökkentheti a súlyos szívbetegségek, például a szívroham és a stroke kockázatát. Mégsem ezek az egyetlen vérnyomáscsökkentő zöldségek vagy élelmiszerek. A paradicsomnak és a fokhagymának is van ilyen bizonyított hatása.

A keresztesvirágú zöldségek közé tartoznak az alábbi zöldségek:

– káposzta,
– brokkoli és karfiol,
– valamint a kelbimbó,
– fehérrépa,
– retek,
– vízitorma.

A vizsgálatba bevont teljes adag mindössze 300 gramm volt. Ez egy fél közepes méretű karfiol, körülbelül egy tucat kelbimbó, egy darab káposzta vagy néhány nagy káposztalevél. A legjobb, ha a nap folyamán a különböző zöldségeket kombinálva is fogyasztjuk.

Fogyaszthatja őket minden nap, ahogy a tanulmány során is tették – levesek formájában ebédre és vacsorára. Sokkal érdekesebb azonban, ha különböző módon főzi meg őket.

Sütve és grillezve a legízletesebbek, lehet őket sütni, majd serpenyőben párolni, vagy párolva, mártással fogyasztani. Ha a zöldségeket vízben főzzük, később ne dobjuk ki.

Elolvasom a cikket