Nobilis Márton: Magyarország felhívást intéz az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében

MH/ MTI
2024. október 1. kedd. 21:18

Nobilis Márton Magyarország Európai Uniós elnökségének keretében, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) közösen megrendezett, az élelmiszer-hulladék megelőzéséről szóló nemzetközi konferencián mondott zárszót.

Az államtitkár úgy fogalmazott: Magyarország arra kéri az EU tagállamait, hogy kezdeményezéseiket, technikai szakértelmüket és a bevált jó gyakorlatokat osszák meg más országokkal. Ez a támogatás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az európai és közép-ázsiai országok hatékony, a saját körülményekhez igazodó stratégiát tudjanak kidolgozni az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentésére – mondta.

Úgy vélte, hogy a konferencia is lehetőséget biztosított a témával foglalkozó nemzetközi szervezetek számára, hogy együttműködéseket alakítsanak ki. Mint mondta, ilyen terület a mérési és jelentéstételi módszerek harmonizálása, a köz- és magánszféra közötti szorosabb együttműködése és a fogyasztói tudatosság növelése, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.

Nobilis Márton is kiemelte beszédében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által elindított Maradék nélkül programot, amely az Európai Unióban az első ilyen kezdeményezés volt. Azt mondta, továbbra is „várjuk az olyan ötleteket, amelyekkel megelőzzük az uniót”.

Elolvasom a cikket