T’örökségünk emlékei

Rengeteg közös pontja van a magyar és a török kultúrának – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Szemle Alapítvány. Mint írják, népeink sorsa összefonódott, hiszen van egy közös eredettudatunk. Életünkben több formában is jelen van ezen örökségünk, így a történelmi emlékek mellett fellelhetők többek között a mese, tánc, zene, gasztronómia, fürdőkultúra, család szentsége, nyelvi hatások, szakrális építészet, kertkultúra, vallás, diplomácia rétegeiben.

A szervezet most az általa kiadott Országút című lapon keresztül, A barátság és az együttműködés évszázada címmel hirdetett projektet. Természetesen mindez szorosan kapcsolódik a Magyar–Török Kulturális Évad 2024 programsorozatához. A cél olyan művek létrehozása volt, amelyeket mind hazánk, mind Törökország lakosai magukénak érezhetnek.

A fentebb említett összefonódásokat példázó szépirodalmi műveket magyar és török íróktól várták, s a novellák mindkét nemzet nyelvére le lettek fordítva. A tíz novella és tíz festmény felhasználásával összeállt kötet címe T’örökségünk, Ortak Miras-sonsuz takas, Örökül kaptuk, örökül hagyjuk. A könyv előszavát C. Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövet asszonya írta, míg az utószót Hoppál Péter, a Magyar–Török Kulturális Évad kormánybiztosa jegyezte le.

A közleményben megjegyzik, tavaly nyáron a Madách Projekt 2023 rendezvényein az Istanbul Aydin University, Drama and Acting egyetem diákja is részt vettek. Az előadás sikere és a kialakult szoros barátság okán a Magyar Szemle Alapítvány felajánlotta a Színház és Filmművészeti Egyetem részére, hogy a két tanintézmény hallgatói közösen állítsanak színpadra egy, a novellák inspirálta előadást.

A bemutató előtt a isztambuli egyetem diákjai Budapestre utaznak, és a magyar társaikkal együtt, Vidnyánszky Attila rendezésében készül el az a díszelőadás, amelynek két bemutatója lesz decemberben, a Török–Magyar Kulturális Évad 2024 lezárása alkalmából. Az egyik Budapesten, a másik Isztambulban.

A novelláskötet és a benne látható olajfestmények díszbemutatója október 14-én, 17:00 órakor lesz a Műcsarnok dísztermében.

Elolvasom a cikket