A népi kultúra megőrzése a nemzet fennmaradásának egyik legfontosabb része

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 21:28

Zsigó Róbert a Csoóri Sándor Program keretében pályázó, nyertes kecskeméti szervezetek részére tartott oklevélátadó ünnepségen a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban elmondta: idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a programot, amelynek keretében ezúttal 1776 pályázat részesül támogatásban.

Kiemelte: a Csoóri Sándor Programban résztvevő szervezetek „közös kötelessége a népi kultúra őrzése, és a mindennapokba való átörökítése mellett továbbadni azt a jövő generációjának”, hiszen, ahogy Kodály Zoltán is megfogalmazta: a „kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszíteni könnyű”.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy nagy segítség a kormány támogatása, amellyel többletforráshoz juttatja a szervezeteket. A támogatás által tevékenységük révén egyrészt gazdagíthatják a helyi közösségeket, másrészt tovább éltethetik a népi kultúrát, a népzene és néptánc szeretetét.

Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ügyvezető igazgatója felidézte: a kiemelkedő jelentőségű támogatási rendszer, a Csoóri Sándor Program 2017 óta segíti a magyar népművészeti örökséget élő hagyományként művelő magyarországi és határon túli közösségeket. Úgy vélte, a magyar kormány által alapított támogatási rendszer példátlan fejlődést hozott a hazai és külhoni magyar közösségek szellemi és tárgyalkotó népművészete megőrzésének missziójával működő alkotóközösségek életébe.

Az igazgató kiemelte: a kecskeméti Hírös Agóra közösségének is kiemelt célja a tudás átadásának elősegítése, a szakmai munka fejlesztése és a közösségek megerősítése.

A Csoóri Sándor Program kecskeméti díjazottjai az Akikért a Déli Harang Szól a Hunyadivárosban Egyesület, a Corvin az Emberközpontú Nevelésért Alapítvány, a CSILLAGVIRÁG-2001 Alapítvány, a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, a Hegedűs Együttes, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft., a Hírös Néptánc Tanoda KHE, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Kecskeméti Kodály Iskoláért Alapítvány és a Tűzön-Vízen Át Egyesület.

Elolvasom a cikket