A szakértő elmondta, ki ne egyen zabpelyhet

MH
2024. október 2. szerda. 9:46
Frissítve: 2024. október 2. 9:47

Dmitrij Bistrov, a műszaki tudományok kandidátusa, a ROSBIOTECH Egyetem Élelmiszeripari, Szállodai Üzleti és Szolgáltatási Tanszékének docense elmondta a RIA Novostinak, hogy kinek veszélyes a zabpehely fogyasztása, írja a Ria Novosti.

„A zabpehely rostban gazdag, azonban egyesek számára a túlzott mennyiség emésztési problémákat és a gyomor-bél traktus működési zavarait okozhatja, az irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy más gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, és fokozatosan kell beiktatniuk a zabpelyhet az étrendbe” – figyelmeztetett Bistrov.

A szakember szerint a zabpehelyben található szénhidrát jelentős mennyisége a vércukorszint éles ugrását, ennek következtében pedig a glükózkontroll problémáit okozhatja. A cukorbetegeknek és más anyagcserezavarban szenvedőknek ellenőrizniük kell az elfogyasztott zabpehely mennyiségét.

A zabpehely fitinsavat is tartalmaz, amely megzavarhatja a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását.

Bistrov hozzátette, hogy egyes embereknél a zabpehely egyéni allergiás reakciókat – bőrkiütéseket, viszketést, duzzanatot és különösen súlyos esetekben anafilaxiás sokkot – okozhat.

Elolvasom a cikket