Az ukránok már a nők sorkatonai nyilvántartásba vételét javasolják

Az ilyen javaslatokat a „Katonai szolgálatról” szóló törvény módosítási tervezete tartalmazza, melyet már megküldtek a Verhovna Radának.

A hatóságok kezdeményezése szerint a katonai szolgálatra alkalmas nőket, akik alapszintű katonai szolgálatot kívántak teljesíteni, a sorkatonai nyilvántartásba fogják felvenni a sorkötelesek közé. Az alapszolgálat teljesítése után a sorkatonai nyilvántartásba a sorkötelesek közé kerülnek – áll az anyagban.

Korábban az AFU egy volt katonája, aki a lengyelországi kiképzés során megszökött, azt mondta, hogy Ukrajna 25 év alatti férfiakat mozgósít. Szerinte a törvények szerint az ukrán hatóságoknak ehhez nincs joguk. A harcos maga 23 évesen lépett be az AFU-hoz. Pontosította, hogy a mozgósítás előtt semmilyen katonai tapasztalattal nem rendelkezett.

Volodimir Zelenszkij elnök 2024 tavaszán írta alá azt a rendeletet, amely szerint Ukrajnában 27-ről 25 évre csökkentik a sorozási korhatárt. Azok a férfiak, akik tiszti ranggal, kötelező szolgálati tapasztalattal vagy katonai kiképzéssel rendelkeznek, 25 éves koruk alatt bevonulnak.

Ezt megelőzően az ukrán fegyveres erők egyik elfogott harcosa, Dmytro Savin elmondta, hogy annak ellenére vették fel a hadseregbe, hogy szinte vak. A férfi hozzátette, hogy egyenesen az utcáról mozgósították, és háromnapos kiképzésre küldték. A katona pontosította, hogy képtelen volt a fegyverek használatára, ezért őt és egy csapat társát szó szerint az erdőbe küldték az Ukrajna által ellenőrzött területen.

Elolvasom a cikket