Elképesztő milyen fülhallgatót dugunk a fülünkbe

MH
2024. október 2. szerda. 4:33

Eszünkbe jutott már megtakarítani a fülhallgatót? Hiába használjuk naponta több órát át a fülhallgatót, csak kevesen gondolnak arra, hogy alaposan le kellene fertőtleníteni. A fülhallgató a kutatások szerint piszkos, sőt hemzseg a kórokozóktól, és nemcsak a láthatóan rátapadt fülzsír okozhat komoly egészségügyi problémát. Mivel a kezünkkel helyezzük a fülünkbe, így elkerülhetetlen, hogy a baktériumok az ujjainkról átkerüljenek a fülesre, így pedig bejuthatnak a hallójáratunkba.

Mennyire koszos a fülhallgató?

Egy fülhallgatón akár hatszor több baktérium is lehet, mint a konyhai mosogatóban, 330-szor több kórokozó, mint a konyhapulton és akár több ezerszer is több mikróba, mint egy vágódeszkán. A gyakran használt fülhallgató csak úgy hemzseg a baktériumoktól, melyek hosszú távú használat során könnyen okozhatnak allergiás reakciót, fülfertőzést – írják az Orlando Ent & Allergy cikkében. A fülfertőzés súlyos esetben halláskárosodáshoz is vezethet.

A hallójáratba dugható fülhallgatókkal nemcsak az a probléma, hogy koszosak lesznek, hanem akadályozzák a fülzsír távozását is, ami természetes módon keletkezik és távozna a fülünkből, azonban így beszorul és felhalmozódhat, további problémákat okozva ezzel.

Fülhallgató tisztítása, íme néhány praktika

Legyen szó sima vagy vezeték nélküli fülhallgatóról, esetleg olyanról, melyen található gumiharang, mindegyik fajtát gyakran kellene tisztítani. Ha naponta használjuk, akkor hetente egyszer alaposan le kell takarítani. A legjobb megoldás, ha a fülhallgatót alkoholos törlőkendővel, vagy fertőtlenítő spray-vel átitatott vattakoronggal, esetleg fültisztítóval tisztítjuk meg. Szedjük le a látható szöszöket, koszt, port, fülzsírt, és ha kell, még egyszer törölgessük át az alkoholos kendővel, vattapamaccsal és hagyjuk teljesen megszáradni.

A fülhallgatókon található úgynevezett gumiharangot azonban ne alkoholos szerrel tisztítsuk. Ezeket a kis puha alkatrészeket szedjük le és sima mosogatószeres vízben mossuk el, majd alaposan öblítsük át, végül hagyjuk megszáradni.

Fontos még megtisztítani a fülhallgatón található pici hangszórókat is, ezt csakis puha eszközzel végezzük. A legjobb erre a célra az alkoholos szerbe áztatott fültisztító, melynek vattás végével óvatosan dörzsöljük át a hangszórót, és ezt is hagyjuk levegőn teljesen megszáradni. A hangszóró tisztításához ne használjunk semmilyen hegyes eszközt, mert kárt tehetünk az eszközben.

A kábelt, töltődobozt se hagyjuk ki

Nem csak a fülhallgató fülbe helyezhető részét, hanem a kábelt, sőt a töltődobozt is meg kell tisztítani. Mindkettő esetében alkalmazhatóak az alkoholos törlőkendők, fültisztítók – olvasható a Real Simple cikkében.

Elolvasom a cikket