Európai közös nyilatkozatot fogadtak el az erdők védelméről

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 10:43

Az idén Németország volt a házigazdája az Európai Erdők Védelméért felelős miniszteri konferenciának. A fórum célja, hogy közös stratégiákat dolgozzon ki a fenntartható erdőgazdálkodás megerősítésére a tágabb európai régióban, és válaszokat keressen a klímaváltozással, a biodiverzitással, az erdők gazdasági szerepével, és a társadalom részére nyújtott szolgáltatásaival összefüggő erdészetpolitikai kihívásokra.

Az Agrárminisztérium részéről Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár felszólalásában bemutatta a magyarországi fenntartható erdőgazdálkodás tapasztalatait, hangsúlyozva, hogy a magyarországi erdőkre szigorú fenntarthatósági követelmények vonatkoznak, és az erdők változatosságának megőrzését, az erdők fenntartását, felújítását és a védelmi, valamint közjóléti szolgáltatások biztosítását a magyar kormány a megfelelő eszközökkel biztosítja.

Kiemelte, hogy hazánk folyamatosan frissíti és harmonizálja a magyar erdőgazdálkodási politikát az uniós és nemzetközi normák alapján, valamint azt, hogy napjaink összetett fenntarthatósági kihívásaira válaszul az Agrárminisztérium erőteljesen ösztönzi a vízvisszatartást, az elegyes erdők telepítését és az erdőszegélyek kialakítását.

A bonni eseményen 33 ország magas rangú képviselője vett részt, akik közös nyilatkozatot fogadtak el a páneurópai régió erdeinek védelme, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása érdekében. Magyarország részéről Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztési Politikai és Innovációs Főosztályának vezetője írta alá a dokumentumot – közölte az Agrárminisztérium.

Elolvasom a cikket