Ez az élelmiszer 45 éves kor után kötelező

Különösen ajánlott a növényi olaj fogyasztásának növelése a 45 év felettiek számára. Erre pedig van egy magyarázat. A növényi olajok telítetlen zsírsavakat, számos vitamint, valamint fitoszterolokat tartalmaznak. Ez utóbbiak egyedülálló tulajdonsága, hogy legalább 15 százalékkal csökkentik a vér koleszterinszintjét. A fitoszterolok csökkentik a koleszterin felszívódását a bélben, így annak teljes mennyisége csökken, és a kiválasztás felgyorsul.

A növényi olajok magas vitamin-, különösen A- és E-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és védi a sejteket a szabad gyökök károsodásától. Az E-vitamin csökkenti a szívroham, a stroke és a cukorbetegség kockázatát.

Ezenkívül a növényi olajok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek javítják az érfalak rugalmasságát. De mindennek mértékletesnek kell lennie – a túlzott olajfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Az olívaolajat tartják a leghasznosabbnak, de a lenmagolaj és a kenderolaj tulajdonságai jobbak. Bár a napraforgóolajat nem szabad leértékelni. E-vitamin-tartalomban ugyanis vezető helyen áll. Több van benne belőle, mint az olívaolajban.

A legjobb, ha salátákhoz adunk olajat. Az optimális napi adagnak egy-másfél evőkanálnyit tartanak. Éhgyomorra fogyasztani azonban kockázatos foglalkozás. Különösen azok számára, akiknél epekövességet diagnosztizáltak, mivel májgörcsöket idézhet elő – figyelmeztet Valentina Sorokina vlagyivosztoki orvos.

Elolvasom a cikket