Ez lehet az utolsó szög Ukrajna koporsójába

Kochan Krisztina
2024. október 2. szerda. 14:12
Frissítve: 2024. október 2. 14:15

Irán megtámadta Izraelt, ami után az USA támogatásáról biztosította a megtámadott felet. Viszont Amerika két országot nem tud teljes mértékben támogatni, így Ukrajna láthatja kárát a közel-keleti konfliktusnak.

„Az amerikai törvényhozás még az év első felében megszavazott 61 milliárd dollár jellemzően katonai segélyt Ukrajnának. Ezt az eszkalálódó közel-keleti konfliktus jó eséllyel nem fogja érinteni” – mondta a Magyar Hírlap kérdésére Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, a jövő évi finanszírozás viszont sok szempontból kérdésessé válik ezáltal, úgyhogy az igazi kérdés nem a ’24-es év, hanem a hamarosan elkezdődő ’25-ös év.

A szakember kiemelte: „A tegnapi csapás valószínűleg eszkalálni fogja a közel-keleti konfliktust, és ennek fényében az amúgy is korlátozott amerikai készletekért, elsősorban bomba- és rakétakészletekért folyó versenyben egyértelműen elsőbbséget élvez az izraeli hadsereg az ukránnal szemben. Innentől kezdve nem is a szándék, nem is a pénzügyi támogatás a legszűkebb keresztmetszet, hanem a rendelkezésre álló katonai utánpótlás, elsősorban a bombák, a rakéták és a tüzérségi lőszer.”

Elolvasom a cikket