Ez segít a viszketés ellen

Sokan szenvednek atópiás dermatitiszben. Az orvosok az „atópiás ekcéma” kifejezést is használják erre a bőrbetegségre. A szervezet túlérzékenységet mutat az egyébként ártalmatlan környezeti hatásokkal szemben. A jó hír az, hogy az atópiás dermatitisz kellemetlen ugyan, de nem fertőző. Ráadásul a krémek gyorsan és hatékonyan enyhíthetik a tüneteket. Fontos továbbá, hogy tisztában legyünk az egyéb kiváltó okokkal, és kerüljük el azokat. Más tényezők is okozhatják a száraz, viszkető bőrt.

Mik a tünetek?
A bőr száraz, gyakran kipirosodik és hámló lehet. Az ebben szenvedők mindenekelőtt erős viszketést tapasztalnak. A tünetek gyakran az arcon, a fejbőrön, a bokákon és a csuklókon, valamint a térdháton és a könyökön jelentkeznek. Csecsemőknél a neurodermatitisz általában az arcon és a fej szőrös részén kezdődik. Mivel más bőrbetegségek vagy allergiák is hasonló tünetekkel járhatnak, szakorvoshoz kell fordulni.

Atópiás dermatitisz vagy száraz bőr?
A bőr akkor is viszkethet, ha nincs betegség: a szénanátha, az ételallergia, a stressz és a pszichés stressz is kiválthatja a viszketést. A leggyakoribb okok közül azonban néhányat a száraz bőr okoz. A gyakori, hosszan tartó zuhanyzás például eltávolítja a bőr védő lipidjeit (bőrzsír), ami hozzájárul a bőr kiszáradásához. De a tisztítószerek, a kertészkedés vagy a kozmetikumok is vezethetnek száraz bőrhöz. A hideg évszakban a száraz levegő is okozhatja vagy súlyosbíthatja a tüneteket. Kenjük be zsíros kenőccsel, ha a tünetek nem múlnak, szakemberhez kell fordulni.

Ki érintett?
A neurodermatitisz felnőtteket, gyermekeket és csecsemőket egyaránt érint. A bőrbetegség nem gyógyítható, de a tünetek enyhíthetők. Gyermekeknél a neurodermitisz gyakran eltarthat a pubertáskorig, de később teljesen meg is szűnhet.

Mi váltja ki?
Az atópiás dermatitisz okait még nem ismerjük teljesen. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a túlzott higiénia a kiváltó ok: a gyakori mosakodás vagy fürdés károsíthatja a bőr védőgátját, és kedvez a bőr kiszáradásának – mondják. Külső ingerek is kiválthatják az atópiás dermatitisz fellángolását. Ezek közé tartozik a meleg vagy a hideg, az izzadás, az allergiát kiváltó anyagok, például a pollen, az állati szőr vagy az élelmiszerek, de a stressz vagy az olyan textíliák, mint a gyapjú is. A csecsemőknél az atópiás dermatitiszt gyakran külső ingerek váltják ki: növényi pollenek, háziporatka vagy bizonyos élelmiszerek lehetnek az okok.

Mi segít?
A neurodermitisz minden betegnél másképp alakul, ezért a kezelés is egyénre szabott. A gondos bőrápolás azonban mindig fontos. Ez magában foglalja a bőr száraz területeinek napi krémezését, és a bőr többi részének hidratálását hidratáló termékekkel. Léteznek például olyan krémek, amelyek stabilizálják a bőr védőgátját, és így megbízhatóan és gyorsan enyhítik az olyan tüneteket, mint a viszketés. Ha a vakarózás abbamarad, a bőr regenerálódni tud. Ha az élelmiszerekből, pollenekből vagy a kozmetikumok és ápolószerek összetevőiből származó azonosított allergéneket is kerüli, jelentősen csökkentheti a kiváltó okokat és ezáltal a tüneteket.

Elolvasom a cikket