Győri Enikő: Az Európai Bizottságnak az európai érdekekért kellene kiállnia

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 7:41

Mielőtt az Európai Unió Tanácsa véglegesítené a vonatkozó jogszabályt, az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a kínai elektromos autók behozatalára kivetett ideiglenes dömpingellenes vámok kérdését, a tagállamok kételyei, valamint az autóipar tiltakozása ugyanis világos jele annak, hogy ezek a vámok nem az európai érdekeket mozdítják előre – jelentette ki Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a Patrióták Európáért képviselőcsoport tagja kedden.

A Kína-ellenes kereskedelmi háborúval az unió az ellátóláncok biztonságát kockáztatná, ami tovább károsítaná az európai termelést és így a versenyképességet – hívta fel a figyelmet.

Az EP-képviselő kifejtette: nem világos, kinek az érdekét szolgálják ezek a vámok. Az autógyártókét nem, hisz ők féltik az ellátóláncaikat. Az európai fogyasztókét sem, mert ez a lépés áremelkedéshez fog vezetni. A zöldítést sem segíti, hiszen az EU éppen a kínai elektromos autókra veti ki a vámokat.

„Remélem, nem arról van szó, hogy egy Európai Unión kívüli szuperhatalom próbálja kereskedelmi háborúba kényszeríteni az uniót” – fogalmazott.

Magyarország feladata, hogy az unió soros elnökeként megfogalmazza, mi volna az a semleges gazdaságpolitika, amely esélyt ad a sikerre és a gazdasági versenyképesség javítására. Ideológiamentes gazdaságpolitikára van szükség. „Azzal kell üzletelnünk, akivel a leginkább megéri. Csak így tudjuk megvédeni az európai jólétet” – tette hozzá közleményében Győri Enikő.

Elolvasom a cikket