Hankó Balázs: A versenyképes felsőoktatás a hallgatók sikeres jövőjét biztosítja

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 9:45

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint a tárca épületében megtartott egyeztetésen több, a hallgatók sikerességét erősítő kérdés napirendre került: egyetértettek abban, hogy az Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia újraindítása szükséges, amelyben a kollégiumi férőhelyek bővítése mellett a kollégiumok minőségének fejlesztését is célul kell kitűzni.

Tárgyaltak a hallgatói normatíva kérdésköréről is, amely kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy a megfelelő támogatási rendszer kialakításában, és a finanszírozási lehetőségek bővítésében szerepet kell vállalniuk a megújult felsőoktatási intézményeknek, de emellett vizsgálni érdemes a diákhitel optimálisabb kihasználását – írták.

A miniszter tájékoztatást adott továbbá arról az ágazatirányítói ajánlásról, amelynek részét képezi az egyetemek szenátusában a megfelelő hallgatói képviselet biztosítása – fűzték hozzá, azzal együtt, hogy tárgyaltak a lemorzsolódás csökkentéséről és a hallgatók mentális jóllétének biztosításáról is.

A közlemény alapján Hankó Balázs kiemelte: „az egyetemi felvételi megújításával az utóbbi években nőtt a felvettek száma, csökkent a lemorzsolódás, többen járnak a műszaki, természettudományos, mérnök és informatikai szakokra, nőtt az egyetemek tudományos teljesítménye. Emellett a Hallgatói Önkormányzattal közösen indított 1 milliárd forint kerettel gazdálkodó HÖOK Mentorprogram a felsőoktatásba bekerülő, hátrányos helyzetű hallgatók beilleszkedését, tanulmányait és ösztöndíj lehetőségeit segíti”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy versenyképes és vonzó a megújult magyar felsőoktatás, hiszen már második éve több mint 90 ezren nyernek felvételt a felsőoktatási intézményekbe, a magyar egyetemek nemzetközi szinten is helytállnak, 12 hazai intézmény szerepel a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában.

Továbbra is folytatják a HÖOK-kal az egyeztetéseket, hiszen a magyar kormány elkötelezett a magyar felsőoktatás, a magyar diákok sikerének előmozdításában – olvasható a tárca közleményében.

Elolvasom a cikket