Kényszerházasság Budapesten

MH/MTI
2024. október 2. szerda. 23:06

A politikus szerdán, egy budapesti háttérbeszélgetésen számolt be a Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetőinek aznapi egyeztetéséről Karácsony Gergely főpolgármesterrel. A megbeszélést konstruktív hangvételüként jellemezte.

Szerinte a főpolgármester és a közgyűlés „kényszerházasságra” van ítélve a következő öt évre, ugyanis a testületet csak négyötödös többséggel lehetne feloszlatni.

Elmondta azt is, hogy a főpolgármesternek egyedülállóan széles jogkörei vannak, hiszen korlátlan számú és indoklás nélküli vétója van, továbbá szervezeti és személyi ügyekben a főpolgármester előterjesztéséhez kötött a közgyűlés. Ez utóbbi körül vita várható pénteken, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén – fűzte hozzá Vitézy Dávid.

Szerinte ezeknek a főpolgármesteri előjogoknak az igazi tesztje a most kezdődő ciklusban lesz, hiszen eddig, a szabályok létezése óta mindig többsége volt a főpolgármesternek – mutatott rá.

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely a korábbi bejelentése szerint nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes személyére a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, Vitézy Dávid elmondta: ezzel mulasztásos jogsértés következhet be. Hozzátette: ha a helyzetet orvosolandó a főispán őt jelölné helyettesnek, nem élne a lehetőséggel.

A politikus elmondta, az alakuló ülés napirendjén szerepel a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítása, ehhez a frakciójuk kétszáz pontos módosító indítványt tett. Bár sok indítványukról megegyeztek az előterjesztővel, de jócskán maradt még vitás pont – közölte.

A módosító javaslataik között szerepel a többi között a főpolgármester két ülés közötti hatáskörére, a budapesti lakógyűlésre, valamint a cégvezetőkről szóló döntés szabályozására vonatkozó előterjesztés is.

Elolvasom a cikket