Melyik a napszak a szénhidrátok fogyasztására?

A szakértők szerint fontos, hogy minden étkezésbe beépítsük őket, hogy fedezzük a napi szükségletet ezekből az anyagokból.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ha reggel szénhidrátot eszünk, az segít az energiaszint és a vércukorszint szabályozásában. Este pedig mérsékelt mennyiségben segíthetnek csökkenteni a stressz-szintet és gyorsabban elaludni. A fogyasztandó szénhidrátok pontos mennyisége egyénre szabott.

A reggeli szénhidrátfogyasztás energiát adhat a szervezetnek és az agynak. Tanulmányok szerint az összetett szénhidrátok (például quinoa vagy banán) fogyasztása a nap elején javítja a memóriát, támogatja az egészséges öregedést.

Tudományos munkák azt mutatják, hogy a rendszeresen reggeliző emberek általában egészségesebben táplálkoznak. Ennek oka, hogy hajlamosak több rostot tartalmazó makrotápanyagokkal együtt szénhidrátot fogyasztani.

Végül, a szénhidrátok reggelihez való hozzáadása lehetővé teszi a vércukorszint szabályozását. Ez különösen fontos a cukorbetegek számára.

Jellemzően az orvosok és a tudósok azt javasolják, hogy reggel és a nap elején fogyasszon magas szénhidráttartalmú ételeket. De a nap végén a szénhidrátok szintén előnyösek lehetnek. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú szénhidrátok lefekvés előtti fogyasztása javítja az alvás minőségét, és csökkenti az álmatlanság kialakulásának valószínűségét.

Emellett tudományos munkák kimutatták, hogy azok, akik lefekvés előtt négy órával magas glikémiás indexű ételeket fogyasztottak, gyorsabban elaludtak. Ezenkívül a magas szénhidráttartalmú étrendről kimutatták, hogy jelentősen meghosszabbítja az alvás REM (mélyalvás) fázisát. A kutatók megállapították, hogy az esti szénhidráttartalmú ételek fogyasztása segíthet a stressz enyhítésében.

Elolvasom a cikket